Social

Amenzile aplicate pentru coruperea electorală ajung din instanța de judecată la Curtea Constituțională. 18 sesizări, depuse în 10 zile

În ultimele zece zile, Curtea Constituțională (CC) a primit cel puțin 18 sesizări în care judecătorii, la solicitarea avocaților, cer verificarea constituționalității articolului din Codul contravențional care sancționează coruperea electorală pasivă. Majoritatea sesizărilor, 16 din cele 18, au fost depuse de magistrați de la Judecătoria Bălți, iar mai mult de jumătate – la solicitarea avocatei Nadejda Luchianiuc, care l-a apărat anterior în instanță și pe moderatorul evenimentelor organizate de Ilan Șor, Avelin Tabarcea.

Numărul relativ mare de sesizări depuse într-un interval restrâns de timp ridică suspiciuni că acțiunea ar putea fi „concertată”, a spus, într-un comentariu pentru „Teleradio-Moldova”, juristul Ilie Chirtoacă, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM). „Se încearcă eventual tergiversarea acestor procese, pentru că vorbim despre sancționarea persoanelor implicate fie în manipularea de voturi, fie în convingere nesănătoasă să votăm. Dacă ne uităm la contextul 2023 și la toate forțele obscure care încearcă să deraieze Republica Moldova de la parcursul european, nu exclud că este și un asemenea scenariu”.

Și deputatul PAS Igor Chiriac admite că, prin aceste acțiuni, s-ar încerca, de fapt, tergiversarea cauzelor în instanța de judecată. Pentru a evita blocarea dosarelor în instanță, Codul contravențional va suferi noi modificări care prevăd, între altele, pedepse mai aspre, de până la un milion de lei, pentru coruperea electorală, a precizat deputatul, într-un interviu pentru Moldova 1.

„Cred că mai degrabă se încearcă tergiversarea examinării, pentru că, dacă este o anumită perioadă de timp, atunci persoana poate fi eliberată de răspundere. Probabil, se mizează inclusiv pe anumite termene să expire. Trebuie să vedem care va fi poziția Curții Constituționale”.

Corupția electorală: ce prevede legea

Sancțiunile pentru coruperea electorală, introduse în Codul contravențional, au intrat în vigoare la mijlocul lunii august 2024, fiind aplicate în premieră la recentele alegeri prezidențiale și referendumul republican. Modificările au fost introduse în timp ce „grupul organizat Șor”, susținut de Kremlin, puneau la cale, potrivit oamenilor legii, o amplă acțiune de corupere a alegătorilor în contextul scrutinelor din toamnă. Oamenii legii anchetează peste 130 de mii de persoane care și-ar fi vândut votul sau ar fi corupt alegători în interesele unui „grup criminal organizat”. Amenzi în valoare de peste zece milioane de lei pentru cazuri de corupere electorală pasivă, au fost aplicate, până pe 20 decembrie, de Centrul Național Anticorupție.

În prezent, legea prevede amenzi între 25 000 și 37 500 de lei pentru persoanele care au acceptat sau au cerut bunuri, servicii ori avantaje necuvenite pentru a influența drepturile electorale la alegeri.

În ajun, deputații PAS au votat, în prima lectură, noi modificări la lege. Dacă proiectul va trece, persoanele care vor fi implicate în coruperea electorală, acționând în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, vor risca amenzi de la 67.500 de mii de lei la 92.500 de lei sau închisoare de la patru la șapte ani. În cazul persoanelor juridice, amenda va ajunge până la 550 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani sau cu lichidarea persoanei juridice.

„Am văzut în campaniile din acest an situații nemaiîntâlnite până acum, când s-a încercat coruperea la scară largă a alegătorilor, cu utilizarea metodelor, inclusiv folosirea băncilor din Federația Rusă. În astfel de situații, se aduce o atingere asupra securității statului Republica Moldova, pentru că statul de drept și procesul electoral este un domeniu de securitate a statului. Noi, politicienii, suntem obligați, împreună cu instituțiile statului să luăm măsurile necesare ca să asigurăm securitatea votului, or votul nu se vinde, procesul electoral trebuie să fie corect. De aceea, am venit cu aceste schimbări în Codul electoral, ca cei care corup alegătorii să poarte răspundere gravă”, a mai declarat Igor Chiriac, deputat PAS, la Moldova 1.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult