Integrare și speranță în prag de sărbători pentru refugiații ucraineni
Își trăiesc viața, merg la serviciu și își fac planuri de viitor. Vorbim despre refugiații din Ucraina, a căror viață s-a schimbat la 180 de grade din cauza războiului și s-au stabilit în țara noastră. Centrele de zi sunt o salvare pentru integrarea celor mici într-o nouă societate. Pe lângă activități de dezvoltare, atât copiii, cât și părinții pot primi asistență psihologică. În ajunul sărbătorilor, micuții au avut un matineu cu dansuri, poezii și cântece în limba ucraineană.
Pe chipul fiecărui părinte puteau fi văzute emoții mari. Aceștia spun că simt liniște atunci când își văd copiii zâmbind. Emoționată a fost și Iulia Savcenco pentru fiica ei. Femeia spune că în țara noastră micuța a prins curaj să socializeze: „Înainte de a veni la centru, copilul meu nu mergea la grădiniță, nu interacționa cu alții. Îmi doream măcar cât de puțin să se integreze. Mergem deja de un an și suntem foarte fericiți”.
„Eu am fost un fulg. Am recitat o poezie și am dansat. Îmi place aici. Copiii sunt buni la suflet. Aici am învățat să fac mâncare”, spune Salomeea Savcenco, refugiată.
De mai bine de un an se află în țara noastră și Nicolai Kizenko cu soția și fiul. A luptat pe front mai bine de doi ani. Acum Republica Moldova i-a devenit a doua casă. Bărbatul spune că fiul său s-a integrat foarte bine.
„Este socializare. Din cauza evenimentelor politice pe care toți le cunoaștem, copilul a pierdut această posibilitate, dar aici a început să socializeze iar. Și-a găsit prieteni noi, nu stă acasă, studiază la distanță și pe lângă asta face parte din societate”, afirmă Nicolai Kizenko.
Toate activitățile la acest centru sunt organizate de Cristina Șujenko, la fel, refugiată din Ucraina.
„Eu niciodată nu am vrut să lucrez cu copiii, dar aici mi-am găsit locul și scopul meu. Am studii în filologie, sunt învățătoare pentru clasele primare și mai mari, dar nu am vrut niciodată să lucrez la școală. Acum lucrez cu cei mici și sunt foarte fericită”, a menționat Cristina Șujenko.
„Îmi place foarte mult aici, vreau să vin mai des. Îmi place aici un pic mai mult decât în Ucraina”, povestește Vlas Șujenko din Ucraina.
Centrul de zi „Divertis”, parte a Asociației „Ave Copiii”, oferă zilnic activități psiho-sociale și de animație atât pentru copiii refugiați, cât și pentru copiii de la noi.
„Avem un grup pentru preșcolari care au un program al lor de activitate, fac ateliere creative, dansează, pictează, au în fiecare zi excursii în parc, fac fel de fel de întâlniri cu alți copii. Încercăm să lucrăm și cu părinții, să dezvoltăm și la părinți de a interacționa cu propriii copii, de a face față provocărilor”, a precizat Mariana Enachevici, directoarea Asociației „Ave Copiii”.
Zilnic, peste 30 de copii refugiați din Ucraina beneficiază de serviciile centrului, pe lângă ei fiind și copii din Republica Moldova.