Revista presei internaționale // Orașele din Rusia, zguduite de explozii în locuri publice; Kremlinul nu se grăbește să ajute Abhazia cu electricitate
Presa străină relatează despre incendiile și exploziile produse în ultimele zile în spațiile publice din mai multe orașe ale Rusiei, iar unele publicații presupun cine ar putea sta în spatele acestora. Scopul vizitei premierului Slovaciei la Moscova, viitoarele sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei, precum și intenția lui Donald Trump de a scoate Statele Unite din Organizația Mondială a Sănătății – se numără printre alte subiecte abordate de presa internațională.
În ultimele zile, Moscova, Sankt Petersburg și alte orașe din Rusia au fost zguduite de incendii și explozii în locuri publice, inclusiv la bancomate, mașini și centre de înrolare militară, transmite Meduza. Potrivit publicației, mai mulți suspecți au fost reținuți, iar poliția a menționat că majoritatea incidentelor au fost provocate de persoane care au acționat după ce au primit apeluri telefonice de la persoane necunoscute. La Sankt Petersburg, trei cazuri de incendiere au avut loc pe 20 decembrie, implicând tineri sub 20 de ani. De asemenea, doi pensionari au fost reținuți pe 21 decembrie pentru incendierea unei mașini de poliție în același oraș. Toți suspecții sunt acuzați de atacuri teroriste, iar dosarele penale au fost deschise, notează Meduza.
Voluntarii grupului „Iarna Neagră”, parte a Serviciului Secret ucrainean (GUR), desfășoară operațiuni speciale atât în Rusia, cât și în alte părți ale Europei, informează BBC. Potrivit serviciului britanic de știri, grupul a fost înființat acum zece ani în Donbasul ocupat, ca răspuns la haosul creat de separatiștii pro-ruși. Într-un interviu acordat BBC, comandantul „Lutty” descrie unitatea ca un „antivirus” împotriva agresiunii Rusiei, motivată de pierderile personale și dorința de răzbunare. Majoritatea soldaților unității și-au pierdut casele și rudele în război, iar unii au rămas complet singuri. Grupul vizează doar criminalii de război și acționează în spatele liniilor inamice sau în afaceri externe, inclusiv în vacanțele soldaților ruși, spune comandantul aceleiași unități pentru BBC. Ministerul Apărării al Ucrainei a publicat o listă cu mii de soldați ruși acuzați de crime de război, în timp ce aproximativ 20 de persoane din Moscova și Sankt Petersburg au fost manipulate să comită acte de vandalism, promițându-li-se bani furați, conchide serviciul britanic de presă.
Premierul slovac Robert Fico a sosit duminică la Kremlin pentru o întrevedere cu liderul rus Vladimir Putin, la doar trei zile după ce s-a certat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe tema tranzitului gazelor rusești, relatează Ukrainska Pravda. Chestiunea gazelor rusești preocupă Slovacia în condițiile în care expiră acordul de tranzit între Gazprom și Ucraina, explică publicația. Conducerea de la Kiev nu vrea un nou acord, ceea ce deranjează Slovacia și Ungaria, dependente de gazele rusești, notează Ukrainska Pravda. Potrivit publicației, liderii celor două țări considerați „cai troieni” ai Moscovei în UE și NATO, sunt dispuși mai degrabă să critice Ucraina și UE decât să caute soluții.
Propaganda rusă răspândește afirmații false despre deschiderea stațiunii de schi din Kiev în timpul războiului, titrează ukrinform. Boții vorbitori de limbă poloneză de pe platformele de socializare au dat în mod fals stațiunea de schi Wintastar Shanghai din China drept una din Kiev, menționează publicația. Videoclipul, difuzat pe X și TikTok , are subtitrarea: „Nu, acesta nu este Dubai. S-a deschis un teleschi la Kiev - Protasiv Yar. Între timp, în Polonia, prețurile la energie electrică și la alimente sunt în creștere, astfel încât să se poată distra la Kiev. ." Ukrinform menționează că sursa acestui fals este un bot pe X pe nume Andrew Stapel, care răspândește dezinformarea publicului vorbitor de poloneză. Fotografia folosită în avatarul botului a fost asociată anterior cu un alt cont care răspândește narațiuni similare rusești în poloneză. Falsul despre „stațiunea de schi” din Kiev se adresează cetățenilor polonezi, și coincide cu o întâlnire dintre președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul polonez Donald Tusk. Obiectivul acestei dezinformari ruse este de a promova o percepție negativă a ucrainenilor în societatea poloneză, reducând potențial sprijinul viitor pentru Ucraina din partea aliatului său, semnalează Ukrinform.
Welt dezvăluie că Uniunea Europeană (UE) intenționează să adopte un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pe 24 februarie 2025, când se vor împlini trei ani de la invadarea Ucrainei la scară largă. Potrivit publicației germane, sancțiunile vor viza sectoare economice rusești care nu au fost afectate suficient până acum și vor extinde lista neagră a propagandiștilor regimului de la Kremlin. Vor fi impuse restricții și împotriva celor implicați în campanii de dezinformare, inclusiv în Germania. Persoanelor vizate le va fi interzis accesul în UE și le vor fi înghețate activele. Welt amintește că UE a impus până acum 15 pachete de sancțiuni, iar următoarea procedură de prelungire va avea loc până pe 31 ianuarie 2025.
Rusia nu se grăbește să ajute Abhazia cu electricitate, constată BBC. Agenția de presă notează că autoproclamata republică din Georgia se confruntă cu cea mai mare criză energetică din ultimii 30 de ani. Locuitorii Abhaziei sunt obișnuiți cu deficite de diferite feluri, dar au fost întotdeauna încrezători că Rusia, care a finanțat jumătate din bugetul abhaz în ultimii ani, va da o mână de ajutor. Cu toate acestea, refuzul Abhaziei de a lua în considerare un acord de investiții asupra căruia Rusia insistă, a tensionat relațiile cu Moscova, amintește BBC. În ultima săptămână, regiunea trăiește într-un regim de strictă economisire a energiei: în timpul zilei, lumina se dă în două intervale a câte 80 de minute. De la nouă seara până la șapte dimineața este curent electric, livrat din Rusia la tarife reduse, având în vedere că Abhazia nu are bani să plătească tarife mai mari, pentru consumul pe timp de zi. Săptămâna trecută, școlile și grădinițele au fost închise din cauza lipsei de electricitate, iar spitalele funcționează cu ajutorul generatoarelor, precizează BBC.
Tot mai mulți delfini mor din cauza petrolului rusesc scurs în Marea Neagră, transmite dpa. Petrolul continuă să se scurgă din cele două tancuri petroliere care s-au răsturnat pe 15 decembrie, în timpul unei furtuni, în Strâmtoarea Kerci, între Marea Neagră și Marea Azov. Agenția de presă notează că Marea Neagră găzduiește trei specii de delfini, toate fiind incluse în Cartea roșie: delfinul cu bot gros de la Marea Neagră, delfinul comun și marsuinul. Petrolul este adus de valuri pe plaje pe o distanță de zeci de kilometri, afectând nu doar regiunea Krasnodar, ci și Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014.
Echipa de tranziție a lui Donald Trump depune eforturi pentru a scoate SUA din Organizația Mondială a Sănătății (OMS) chiar din ziua învestiturii, pe 20 ianuarie 2025, dezvăluie Financial Times. Experții intervievați de publicația britanică, sunt îngrijorați de un astfel de scenariu, deoarece va afecta în mod „catastrofal” sănătatea pe plan global. Potrivit ziarului, aplicarea planului de a scoate SUA din OMS ar duce la retragerea celei mai importante surse de fonduri care va afecta capacitatea organizației de a răspunde la crize de sănătate publică, precum a fost pandemia de COVID-19. SUA sunt cel mai mare donator al OMS, contribuind cu 16% la bugetul acesteia.
Fostul ambasador al Marii Britanii la Washington Kim Darroch, prevede un nou mandat turbulent pentru Donald Trump la Casa Albă, relatează Sky News. „Va fi ca o bătaie nonstop în bar”, a avertizat fostul ambasador într-un interviu acordat postului de televiziune. În opinia sa, pentru a rezista unei astfel de situații, este important să „nu fie luate prea în serios” criticile și atacurile verbale ale lui Donald Trump sau ale acoliților săi. Kim Darroch a fost ambasador în SUA între ianuarie 2016 și decembrie 2019, în mare parte sub prima președinție Trump, subliniază Sky News. El și-a prezentat demisia după scurgerea unor e-mailuri în care spune despre Trump că este „incompetent” și conduce o administrație „disfuncțională”, măcinată de „haos” și „certuri”. În replică, Donald Trump l-a numit „un tip foarte prost”, amintește Sky News.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, s-a angajat duminică să înceapă „cea mai mare operațiune de deportare din istoria Americii” de îndată ce își va prelua mandatul pe 20 ianuarie 2025, transmite nypost. „În prima zi când voi reveni la Biroul Oval, voi semna o listă istorică de ordine executive pentru a închide granița noastră pentru străinii ilegali și pentru a opri invazia țării noastre”, a declarat Trump în fața unei mulțimi prietenoase la conferința AmericaFest a Turning Point Action din Phoenix, citat de nypost.