Social

Violența în familie lasă cicatrici invizibile - mesajul transmis printr-un spectacol la Trușeni

Violența în familie lasă cicatrici invizibile, care dor mai mult decât orice rană fizică - acest mesaj a fost transmis de un grup de tineri din comuna Trușeni, care au prezentat, în premieră, monologul „Acasă - în siguranță”, regizat de Mihaela Strâmbeanu. Spectacolul, bazat pe istorii reale, abordează subiectul violenței în familie și vine să sensibilizeze publicul asupra acestei probleme care afectează și până în prezent numeroase familii.

Istoriile triste de viață, prezentate în spectacol, sunt bazate pe povești reale, colectate de actrița Mihaela Strâmbeanu, pe care ulterior le-a scos la lumină. Rolurile au fost jucate de un grup de tineri voluntari din cadrul Centrului de Tineret din Trușeni.

Rolul meu în acest spectacol a fost să deschid ochii tinerilor, să le arăt că trebuie să vorbească și să spună mereu ceea ce simt”, a spus eleva Vitalia Ogorodnic.

Noi dorim, în primul rând, să transmitem ideea că violența niciodată nu este răspunsul. Trebuie să comunicăm pentru a rezolva problemele familiale și, în general, pe cele din societate”, susține eleva Mirela Gîrbu.

A fost scoasă în vizor violența dintre părinte și copil, dar și violența dintre ambii părinți. Fiecărui actor din scenă i s-a atribuit o poveste tristă pe care au spus-o publicului larg.

Un teatru verbatim, document, se scrie în baza interviurilor cu victimele. Acesta este un text viu, vorbit, spus și trăit de victimele violenței domestice, inclusiv copii și adulți”, a declarat actrița Mihaela Strâmbeanu.

Problema abordată în spectacol a fost aleasă de tinerii de la Centrul de Tineret din Trușeni.

85% dintre copii au ales între bullying și violență în familie. Au ales violența în familie și atunci mi-am zis că problema este reală și trebuie să o scoatem la lumină, să sensibilizăm comunitatea, pentru că tinerii au nevoie de asta”, menționează directorul Centrului de Tineret din Trușeni, Olga Lupasco.

Scopul spectacolului a fost de a sensibiliza publicul și de a crea un spațiu de reflecție și de discuție despre problema violenței, care afectează multe familii.

Citește mai mult