Cultură

Actorii - cei care trăiesc drame și bucurii în scenă, marchează ziua profesională

Trăiesc dramele, bucuriile și speranțele eroilor lor pe scena teatrală, în luminile rampei și în aplauzele publicului. Vorbim despre oamenii de teatru din Republica Moldova, care marchează, pe 27 decembrie, Ziua Națională a Actorului. Cei mai mulți dintre ei sărbătoresc pe scenă, în cadrul spectacolelor, dar și la diferite evenimente la care sunt invitați pentru a aduce bucurii spectatorilor.

Actorii de la Naționalul „Mihai Eminescu" au sărbătorit ca într-o familie, împreună cu odraslele lor, care au demonstrat că sunt continuatori demni ai părinților.

Bucuria jocului, bucuria întâlnirii cu spectatorul, asta-i principala pârghie care ne ține în scenă. Chiar și astăzi, când e ziua noastră, noi jucăm spectacol, avem sala plină, dar asta nu ne obosește, pentru că, din moment ce o facem cu plăcere, nici o secundă nu simțim că muncim. - Aveți și trei copii. - Copiii mei au crescut în culise, i-au legănat începând cu portarul până la costumieră când eram în scenă și asta-i frumos”, spune actrița Diana Decuseară.

Sunt împlinită, bucuroasă și fericită că fac parte tocmai din această echipă și îmi doresc și mie roluri, și colegilor mei, pe potriva talentului”, a menționat actrița Tinca Mardare.

Actorul Dan Melnic serile joacă în spectacole, iar în orele dimineții este prezentator la matinalul de la Radio Moldova.

Cred că atunci când primești mulțumire de la public, când vezi satisfacție pe fețele lor, face ca profesia ta să fie foarte frumoasă și acele momente să merite tot efortul”, susține Dan Melnic.

Ceea ce vede spectatorul - vede doar frumusețea cea de două ore cât ține spectacolul, în spatele acestui minunat spectacol este o muncă de zi cu zi grea. Actorii noștri muncesc și în școli, pe platourile de filmare și toate acestea le fac ca să aibă un surplus la salariu, dar cred că fac și dintr-o mare dragoste de teatru”, a declarat președintele Uniunii Teatrale din Moldova, Alexandru Grecu.

Ziua Națională a Actorului este marcată pentru a 30-a oară.

La inițiativa lui Ion Ungureanu, când era ministru al Culturii, a propus în Parlament și s-a votat ca ziua de 27 decembrie să fie Ziua Actorului în legătură cu primul spectacol în limba română organizat de Gheorghe Asachi la 1816”, a menționat Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

Actorii trăiesc, respiră și își regăsesc puterea în dragostea publicului. Faptul că biletele pentru toate spectacolele din această seară au fost epuizate cu mult timp înainte de reprezentație, dar și pentru cele programate până la Anul Nou, este o dovadă clară a recunoașterii talentului și dedicării artiștilor din partea spectatorilor.

Citește mai mult