Maia Sandu: Guvernul a pregătit un plan de ajutor umanitar pentru cetățenii din stânga Nistrului
Guvernul de la Chișinău, împreună cu partenerii de dezvoltare, a pregătit un plan pentru acordarea ajutorului umanitar cetățenilor din stânga Nistrului, care au avut de suferit în urma crizei energetice. Anunțul a fost făcut de președinta Maia Sandu în urma unei întrevederi cu premierul Dorin Recean, președintele Parlamentului Igor Grosu și vicepremierul Oleg Serebrian.
- INTERVIU cu viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian: Să demonstrăm cetățenilor noștri din stânga Nistrului că Chișinăul este alături
- Dan Perciun: Vom găsi soluții dacă unele instituții de învățământ vor rămâne fără curent electric
- Gazprom suspendă livrarea gazelor naturale din 1 ianuarie. Dorin Recean: „Republica Moldova stă dreaptă”
- Școlile din stânga Nistrului, afectate de întreruperea livrării de gaze naturale: învățământul ar putea trece online
Șefa statului a afirmat că pe malul drept cetățenii sunt asigurați cu gaze naturale pentru sezonul de încălzire, iar autoritățile întreprind toate măsurile pentru asigurarea furnizării neîntrerupte a energiei electrice.
„Kremlinul folosește din nou șantajul energetic în încercarea de a destabiliza situația, de a influența alegerile parlamentare din 2025 și de a ne submina parcursul european. În astfel de momente, e important să rămânem uniți, solidari și să avem încredere în Moldova și în oamenii ei”, a declarat președinta.
În context, Maia Sandu a îndemnat cetățenii să folosească rațional energia electrică.
La rândul său, Biroul politici de reintegrare a precizat pentru Teleradio-Moldova că dinamica situației în sectorul energetic din regiunea transnistreană este în vizorul constant al autorităților Republicii Moldova, care se află în contact permanent cu autoritățile locale și cu cetățenii din perimetrul Zonei de Securitate. Totodată, reprezentanții Biroului au afirmat că au fost solicitate liste ale bunurilor de primă necesitate pentru a se interveni cu asistență umanitară, din surse bugetare și din fondurile puse la dispoziție de donatorii externi ai țării noastre.
„Pe perioada stării de urgență, prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale se identifică și se pun în aplicare mecanismele de acțiune ce se impun: asigurare cu resurse energetice, protecție socială a persoanelor vulnerabile, facilitare a obținerii ajutoarelor umanitare de la donatorii internaționali”, notează Biroul politici de reintegrare.
Compania Tiraspoltransgaz a deconectat de la rețeaua de gaze naturale 12 instituții publice din localități amplasate în Zona de Securitate, a confirmat Biroul politici de reintegrare. Este vorba de raionul Dubăsari, municipiul Tighina și proximitatea acestuia, inclusiv patru instituții de învățământ, o instituție medicală și două instituții de cultură.
În plus, agentul termic a fost sistat pentru mai multe sedii publice din orașul Tighina, inclusiv pentru subdiviziunile teritoriale de poliție și de procuratură ale Republicii Moldova. Guvernul monitorizează situația din regiune, se mai menționează într-un comunicat emis de Biroul politici de reintegrare.
Amintim că Gazprom a confirmat oficial că suspendă livrările de gaze naturale către Republica Moldova începând cu data de 1 ianuarie 2025, ora 07:00.