În noaptea de Revelion, Serviciul de urgență 112 a fost suprasolicitat
În noaptea dintre ani, Serviciul de urgență 112 a fost suprasolicitat. În multe cazuri, oamenii s-au plâns de stresul provocat de zgomotul focurilor de artificii, totodată au fost semnalate conflicte în familie sau între vecini. Operatorii 112 spun că pe 1 ianuarie cea mai solicitată a fost ambulanța, iar oamenii s-au adresat cu intoxicații, dureri de cap și de inimă. Timp de 24 de ore, începând cu noaptea de Revelion, la Serviciul unic de urgență au fost înregistrate aproximativ 9000 de apeluri.
Primul apel din acest an la 112 a fost la ora 00:02 minute. Persoana s-a arătat deranjată de zgomotul provocat de artificii și petarde. Ulterior au urmat mai multe apeluri legate de incidente și conflicte.
*„Am avut incidente, bătăi, conflicte în diferite companii în care s-au adunat oamenii. De la consumul excesiv de alcool au ajuns la neînțelegeri și s-au început conflictele care au demarat în bătăi, altercații, în care a fost necesar să intervină de urgență echipajele noastre de poliție. Foarte mult a fost solicitată poliția în noaptea de Anul Nou, dar și pe 1 ianuarie”, a spus șefa turei de serviciu, Aliona Morogai.
În prima zi a noului an, mai multe persoane au chemat ambulanța după ce au făcut abuz de alcool sau mâncare.
„După un consum mai diferit și mai bogat oamenii au avut mai mult nevoie de ambulanță în ziua de 1 ianuarie. Acesta a fost cel mai solicitat serviciu. Chiar și astăzi primim apeluri unde oamenii solicită ambulanța, la fel eu cred că este o continuare a sărbătorilor de Anul Nou”, a spus operatorul 112, Anatol Gîrneț.
Din cele 9000 de apeluri, doar 5000 au fost urgente, celelalte fie au fost false, fie au fost urări de bine în noul an.
„Avem o statistică îngrijorătoare referitor la apelurile non-urgente care au crescut în această zi și din acest considerent că este și Anul Nou cetățenii sunau ca să ne felicite cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Ca de obicei avem apelanți care deja sunt fideli și ne sună să ne întrebe cât este ora sau ce zi este, dacă este zi sau noapte. Apelurile non-urgente îngreunează munca echipajelor sau a operatorilor 112”, a menționat specialista relații publice, Ana Carpovici.
În primele 24 de ore ale anului 2025, salvatorii și pompierii au avut cele mai puține apeluri, comparativ cu celelalte servicii de urgență. Totuși, au fost înregistrate 11 incendii, unul dintre care s-a soldat cu deces.
„Au fost înregistrate mai multe incendii în care s-a intervenit pentru localizarea și lichidarea acestora. De asemenea, deblocări de uși, dar și descarcerare și deblocare în urma accidentelor de circulație. Un incendiu care a răpit viața unui bărbat de 76 de ani s-a produs în localitatea Coșnița, raionul Dubăsari”, a spus purtătoarea de cuvânt a IGSU, Liliana Pușcașu.
În noaptea dintre ani, Institutul de Medicină Urgentă a lucrat în regim obișnuit. Timp de 48 de ore, pe 31 decembrie și 1 ianuarie, s-au adresat 347 de pacienți în Departamentul de Primiri Urgențe, dintre care 93 au necesitat internare, iar ceilalți au primit îngrijirile medicale necesare și au plecat acasă. Totodată, poliția anunță că în ultimele 24 de ore agenții de patrulare au documentat peste 300 de șoferi prinși pe picior greșit. 17 dintre aceștia conduceau în stare de ebrietate, iar 174 au depășit limita de viteză.