Social

Revista presei // Euro - monedă de referință în R. Moldova în locul dolarului american

Publicațiile din RM își focalizează atenția asupra faptului că începând cu 2 ianuarie, euro a devenit monedă de referință pentru stabilirea cursului oficial al leului moldovenesc, înlocuind dolarul american.

De la 2 ianuarie 2025, euro a devenit în locul dolarului american moneda de referință în Republica Moldova, ceea ce reflectă orientarea economiei Republicii Moldova către piața Uniunii Europene, care este principalul partener economic al țării, a menționat guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, la emisiunea „În context” de la Moldova 1. Potrivit ei, această schimbare va reduce fluctuațiile cursului leului moldovenesc față de euro și diferențele dintre cursurile de cumpărare și vânzare ale euro. Altfel spus, asta ar însemna „peste 10 milioane de euro economisiți în schimburile valutare, din moment ce și schimburile valutare vor fi mai ieftine”, a explicat guvernatoarea BNM, în interviul acordat Moldova 1.

Ziarul de Gardă notează că această trecere reprezintă de fapt o aliniere la realitățile economice, în contextul în care Uniunea Europeană este principala sursă de remiteri și investiții străine directe. Autorul articolului face trimitere la date oficiale, care arată că peste 60% din tranzacțiile comerciale și 70% din remiteri se fac în euro, această monedă fiind cea mai populară pe piața valutară locală.

Și Europa Lliberă scoate în evidență faptul că cetățenii RM preferă să plătească în euro diverse servicii și produse – de la mașini și apartamente, până la chirii și electrocasnice la mâna a doua. Potrivit Europei Libere, specialiștii Băncii Naționale prognozează că diferența de vânzare/cumpărare dintre euro și leu ar putea să scadă cu 5 bani (de la 20 de bani, cât este acum, până la 15). Astfel, dacă cineva vinde 100.000 de euro și altcineva îi cumpără, se va achita un cost de 20.000 de lei. Dacă diferența de vânzare/cumpărare dintre euro și leu se reduce la 15 bani, costul scade la 15.000 de lei, explică autorul articolului. Trecerea la euro ca monedă de referință nu e o decizie politică, ci, mai degrabă, una tehnică, analizată și pregătită timp de mai mulți ani, a notat guvernatoarea BNM, Anca Dragu, citată de Europa Liberă.

Publicațiile naționale continuă să urmărească dinamica situației din sectorul energetic, având în vedere că de la începutul anului a fost întreruptă livrarea gazului rusesc prin Ucraina în regiunea transnistreană.

Malul drept al Nistrului este asigurat, în acest moment, cu necesarul de curent electric în proporție de sută la sută, a declarat pentru Radio Chișinău purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. Totodată, malul drept dispune de cantitatea necesară de gaze naturale până la sfârșitul sezonului de încălzire, precizează aceeași sursă.

Rușii nu ar fi avut nicio problemă tehnică să livreze gaze în regiunea transnistreană prin coridorul transbalcanic, titrează Ziarul Național. Publicația subliniază că pe 31 decembrie 2024, RM a reușit să importe, sub formă de test, peste 22 de mii de metri cubi de gaze din Bulgaria.

Portalul Deschide.md notează că în urma destrămării Uniunii Sovietice, gazul rusesc a rămas principala sursă de energie pentru majoritatea statelor ex-sovietice, inclusiv pentru Republica Moldova. Din cauza infrastructurii construite încă din perioada sovietică, Chișinăul s-a bazat pe Gazprom ca furnizor dominant. Încă de la începutul anilor 2000, Moscova a folosit ajustările de preț și modificările de volum ale livrărilor drept mijloc de presiune politică, iar orice deteriorare a relațiilor bilaterale s-a simțit rapid în facturile consumatorilor moldoveni și în bugetul de stat al țării. Totuși, răspunsul Chișinăului, bazat pe strategii de diversificare și pe consolidarea relațiilor cu partenerii europeni, reprezintă un pas crucial pentru reducerea vulnerabilităților. Lecția pe care Chișinăul trebuie să o învețe este că independența energetică nu se obține peste noapte, însă odată atinsă, creează o bază solidă pentru dezvoltare economică și suveranitate politică, concluzionează deschide.md.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult