Revista presei internaționale // Occidentul i-ar putea oferi lui Putin o victorie în războiul pierdut al rușilor
Criza energetică din regiunea transnistreană apărută după încetarea tranzitului de gaze rusești prin Ucraina, e una dintre principalele teme abordate de presa internațională. În atenția multor publicații rămân negocierile și scenariile de încheiere a războiului ruso-ucrainean după revenirea lui Donald Trump la Casa Albă pe 20 ianuarie.
BBC relatează că încălzirea și apa caldă în regiunea transnistreană au fost întrerupte de la 1 ianuarie din cauza încetării tranzitului de gaze rusești prin Ucraina către țările din Europa de Est și a refuzului Rusiei de a continua aprovizionarea Republicii Moldova din cauza datoriilor acumulate pretinse de Moscova. Aproape 75.000 de gospodării au rămas fără gaz în prima zi a noului an. Alți 116.000 de abonați primesc gaze în volum redus, notează BBC precizând că aceștia sunt în principal locuitori ai clădirilor cu mai multe etaje. 11 localități din așa-numita „zonă de securitate” - o zonă limitrofă regiunii transnistrene, dar aflată sub controlul autorităților de la Chișinău - au rămas fără gaz și încălzire, relevă serviciul britanic de presă. Magazinele din Tiraspol au început să vândă produse neperisabile, iar prețurile, în special la pâine, au crescut semnificativ. Multe întreprinderi din regiune nu mai funcționează, iar mii de oameni au rămas fără locuri de muncă. 150 de grădinițe și 130 de școli au rămas fără căldură, iar întoarcerea copiilor în școli după vacanță este incertă. Administrația separatistă de la Tiraspol susține că s-a pregătit pentru criză, dar nu este clar ce măsuri vor fi luate mai departe, constată BBC.
După revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, Statele Unite vor examina din nou cât de eficiente sunt sancțiunile impuse Rusiei din cauza invadării Ucrainei, transmite The New York Times. Experții intervievați de publicație consideră că sancțiunile și continuarea ajutorului militar pentru Kiev vor deveni aproape sigur o monedă de schimb în cadrul oricăror negocieri de pace. The New York Times subliniază că predicțiile lansate în primele luni ale războiului potrivit cărora restricțiile economice vor submina rapid regimul președintelui Vladimir Putin nu s-au adeverit. Sancțiunile economice nu au fost niciodată o soluție rapidă la conflictul din Ucraina, iar impactul lor major a fost limitarea capacității Rusiei de a duce războiul eficient, susțin economiștii intervievați de publicația americană. În opinia acestora, sancțiunile au avut un efect semnificativ, reducând resursele lui Putin și salvând vieți în Ucraina. Cu toate acestea, Rusia a reușit să dezvolte metode de a ocoli sancțiunile, de exemplu prin crearea unei flote fantomă de transport al petrolului. Sancțiunile au avut un impact mai mic decât s-ar fi dorit, iar criticii consideră că aplicarea lor haotică nu a fost suficient de rapidă sau severă pentru a afecta semnificativ economia Rusiei, mai scrie The New York Times.
Occidentul i-ar putea oferi lui Putin o victorie în războiul pierdut al rușilor, titrează The Telegraph. Publicația face referire la opiniile exprimate de analiștii militari britanici potrivit cărora, opinia publică a devenit pesimistă în privința viitorului Ucrainei în război, însă, de fapt, Rusia este cea care pierde, iar acest lucru devine tot mai evident în 2025. Fost ofițer britanic Richard Kemp, consideră că situația generală a războiului arată un "eșec rușinos" al dictaturii ruse, care nu doar că nu a reușit să cucerească un vecin mult mai mic, dar a provocat pierderi imense economiei și prestigiului său. Deși s-a vorbit mult despre un atac rus continuu, Kemp subliniază că Rusia a obținut doar câștiguri teritoriale minore și nu a reușit să cucerească întreaga regiune Donbas. Atacurile cu rachete destinate să bage Ucraina în frig și întuneric au eșuat, iar Rusia a pierdut teritorii și a fost incapabilă să oprească loviturile cu drone asupra propriilor zone. În plus , Rusia suferă pierderi uriașe, cu 427.000 de morți și răniți, iar cheltuielile bugetare și inflația au crescut semnificativ. Tragedia este însă că Occidentul ar putea fi pe cale să-l răsplătească pe Putin cu suficient teritoriu ucrainean pentru ca acesta să poată pretinde că a învins, și nu a pierdut în război”, rezumă Richard Kemp în interviul acordat publicației britanice The Telegraph.
În Germania, 56% dintre cetățeni susțin ideea desfășurării unei misiuni internaționale de menținere a păcii în Ucraina în cazul unei încetări a focului, transmite DW. Potrivit datelor unui sondaj la care face trimitere postul german, aproape 20% dintre repondenți se opus categoric trimiterii de forțe de menținere a păcii în Ucraina, în timp ce 25% rămân indeciși în această privință. În același timp, sprijinul pentru participarea Germaniei la misiunea de menținere a păcii este mult mai scăzut. Doar 23% dintre repondenți s-au declarat în favoarea participării soldaților germani la o astfel de misiune, în timp ce 33% au fost împotriva acesteia. Anterior, președintele Volodymyr Zelenskyy a declarat că, în timpul întâlnirilor de la Bruxelles, s-a discutat ideea desfășurării unei misiuni de menținere a păcii în Ucraina. Consultările sunt în curs, iar președintele francez Emmanuel Macron ajută în acest sens, amintește DW.