Oazu Nantoi: Cel mai probabil, planurile lui Putin legate de stoparea livrării gazului în Republica Moldova vor suferi eșec
Strategia lui Putin privind stoparea livrărilor de gaze către regiunea transnistreană, cel mai probabil, va eșua. Opinia a fost exprimată de deputatul și expertul în problema transnistreană, Oazu Nantoi, într-un comentariu pentru Teleradio-Moldova. Ceea ce se întâmplă în stânga Nistrului nu ar trebui să devină un instrument de destabilizare a situației politice pe malul drept, susține acesta. Între timp, Jonathan Eyal, directorul pentru studii de securitate internațională de la Institutul Serviciilor Unite Regale, sugerează că Rusia anume asta și vrea să facă: să transforme criza energetică din Republica Moldova într-una politică.
„Poziția oficială a guvernului Moldovei este că separatiștii sunt cetățeni moldoveni și că teritoriul lor este o parte integrantă a Moldovei. Deci, nu există nicio îndoială că guvernul ar dori să ajute. Întrebarea este dacă separatiștii vor dori să accepte ajutorul și dacă acest lucru ar putea fi preludiul unei dispute mult mai mari, în loc să fie începutul unei relații potențiale de cooperare. Nu am nicio îndoială că Moscova mizează acum pe posibilitatea ca această criză să accentueze pur și simplu mișcarea separatistă din Moldova. Dar concluzia, din perspectiva Rusiei, este să creeze o criză energetică care apoi să se transforme într-una politică”, a declarat Jonathan Eyal.
Din cauza că așa-zisele autorități de la Tiraspol refuză ajutoarele Chișinăului, cetățenii de acolo pot fi numiți „ostatici”, susține Oazu Nantoi.
„Marionetele rusești de la Tiraspol execută strict indicațiile de la Kremlin și din această cauză ele mimează, în continuare, existența acestui pseudo stat, care se descurcă singur și refuză orice asistență, fie tehnică, fie umanitară din partea conducerii constituționale a Republicii Moldova, iar oamenii din stânga Nistrului sunt în mare parte ostaticii acestui regim. Acolo este un segment care umblă în uniforme și servește atât interesele acestui regim, ținând oamenii în frică, cât și interesele Federației Ruse. Respectiv, dacă oamenii nu sunt angajați în câmpul muncii, de vârstă de pensionare, trăiesc în zona rurală, dacă și-au făcut rezerve de lemne, ei se descurcă, dar oamenii care trăiesc la bloc cărora li s-a deconectat gazul și încearcă să rezolve toate problemele prin curent electric, sigur că au probleme, deoarece deconectările în evantai au devenit deja o realitate în stânga Nistrului. Oamenii din stânga Nistrului sunt ostatici. În stânga Nistrului continuă să lucreze mașinăria informațională care dă vina pe Ucraina și Republica Moldova fără să crâcnească că motivul acestei crize este războiul de proporții, pornit ilegal de regimul lui Putin împotriva Ucrainei. Și sigur că noi nu știm care sunt indicațiile de la Kremlin, deci eu tot nu doresc ca acest spectacol din stânga Nistrului, cu eventuale consecințe negative pentru oamenii de rând, să devină un instrument de destabilizare a situației politice pe malul drept”, a declarat Oazu Nantoi.
Totuși, strategia Kremlinului de a opri livrările de gaz ar putea fi sortită eșecului, conchide Nantoi.
„Principiul ”Unde dai și unde crapă” nu este inventat de moldoveni și pentru moldoveni. Cei de la Kremlin tot procedează conform acestui principiu, dacă ne gândim la faptul că planurile aberante inițiale ale lui Putin în raport cu Ucraina au suferit eșec, cel mai probabil vor suferi eșec și planurile lui Putin legate de această stopare a livrării gazului în Republica Moldova și în special pe malul stâng al Nistrului, care timp de decenii a fost întreținut de Federația Rusă, anume prin livrările gratuite ale gazului natural. Noi trebuie să ne uităm din când în când în Constituția Republicii Moldova, unde scrie că uzurparea puterii de stat este cea mai gravă crimă și eu sunt indignat de faptul că pretinșii lideri de la Tiraspol au uitat ce e aceasta „responsabilitate în fața legii Republicii Moldova” și sentimentul de impunitate s-a înrădăcinat acolo încă de pe timpurile acelea când băieții șmecheri de pe ambele maluri au pornit contrabanda în proporții deosebit de mari”, a adăugat deputatul.
Citește și:
- Dorin Recean: „Republica Moldova se confruntă cu o criză de securitate”
- Stocurile de cărbune din regiunea transnistreană s-ar putea epuiza până la sfârșitul lunii ianuarie, avertizează Celula de criză a Guvernului
- Uzina Metalurgică și Combinatul de panificației de la Rîbnița s-au închis. Deconectările în evantai ale energiei electrice continuă și sâmbătă