Cultură

Dramaturgia națională contemporană cucerește publicul prin spectacole radiofonice

Dramaturgia națională revine în actualitate. Astfel, spectacolele radiofonice „Eu am vorbit cu Putin” de Irina Nechit, „Crimă la Paris” de Lucreția Bârlădeanu și „Virgula” de Nicolae Rusu au fost realizate în cadrul proiectului „Teatru în căști: Dramaturgia contemporană în ritmul inovației”. Proiectul, implementat de Centrul Național de Teatru cu susținerea Ministerului Culturii, a oferit publicului o experiență memorabilă.

Spectatorii erau curioși să participe la un astfel de eveniment teatral, mai ales că piesa „Virgula” a fost scrisă în perioada brejnevistă.

Am scris-o inspirat fiind de realitățile de atunci, pentru că eu eram pe atunci economist la Direcția de construcții. În munca mea mă ciocneam deseori cu personaje ca Irimia, care îmi stârneau așa o repulsie. Cineva spunea că am avut curajul să scriu asemenea piesă. Da. Am avut curajul, dar n-am avut curajul s-o propun la vreun teatru, pentru că știam că n-o s-o monteze nimeni. Problema pe care eu am atacat-o atunci este și astăzi în picioare - corupția”, afirmă scriitorul Nicolae Rusu.

Mă închin în fața lui Nicolae Rusu pentru un mesaj atât de puternic, dar, din păcate, atât de actual. Am un cuvânt aparte pentru actrițele care, cu sufletul, cu vocea, cu atitudinea, au reușit să scoată în evidență problemele care pe noi ne dor”, a spus actrița Nina Hasnaș.

Revenirea la dramaturgia națională este imperios necesară, afirmă participanții la proiect.

Uitați-vă ce valoare s-a descoperit cu acest proiect, această piesă care a așteptat patru decenii. Textul e scris în limba română, care pentru noi este foarte aproape - este al nostru, durut”, afirmă actrița Galina Lazarenco.

Există din antichitate o vorbă, cunoaște-te pe tine însuți. Mi se pare că prin intermediul dramaturgiei naționale putem să ne cunoaștem durerile, bucuriile, rădăcinile așa-zisului copac al neamului nostru românesc de aici, din Basarabia și, de ce nu, și din întreaga Românie”, spune Antonia Barancea, actriță.

Teatrul radiofonic poate ajunge mai ușor la generația tânără, în special de la sate, menționează moderatoarea evenimentului.

La țară a crescut o generație care nu prea a văzut spectacole teatrale pe viu și, în felul acesta, poate reușim să compensăm niște lipsuri. Educația și cultura au nevoie de genuri cât mai diverse pentru a contramanda niște influențe negative pe care le aduce propaganda și sunt sigură că se va ajunge și la altă vârstă. Mulțumim Alinei Țurcanu pentru acest proiect”, a declarat Larisa Turea, critic de teatru și scriitoare.

Ce a motivat-o pe Alina Țurcanu să lanseze proiectul „Teatru în căști” și ce alte subiecte au fost abordate în cadrul altor două spectacole radiofonice: „Eu am vorbit cu Putin” și „Crimă la Paris”, vedeți în emisiunea „Cultura” din 25 ianuarie, la Moldova 1 - partenerul media al proiectului.

Citește mai mult