CSE: Localitățile din zona de securitate vor fi racordate la rețelele de gaze și energie electrică din dreapta Nistrului
Localitățile Varnița și Copanca vor fi conectate la rețeaua de energie electrică din dreapta Nistrului. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale. În același timp, alte 14 localități din zona de securitate, printre care Pohrebea, Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia și Cocieri, vor beneficia de gaze naturale prin racordare la rețelele gestionate de Moldovagaz.
Localitățile Varnița și Copanca vor fi conectate la rețelele de distribuție gestionate de „Premier Energy Distribution” SA. Potrivit CSE, operatorul are termen 5 zile lucrătoare pentru a prezenta un plan de modificare a investițiilor, aprobat ulterior de ANRE în termen de 3 zile.
Derogări legislative
Lucrările de construcție pot fi demarate fără proiect final, iar autorizațiile de urbanism și construire vor fi emise în regim de urgență, conform unor derogări de la legislația în vigoare. De asemenea, se admite utilizarea provizorie a rețelelor electrice până la recepția finală, pentru a accelera procesul de implementare.
CSE a decis să intervină și pentru a asigura accesul la gaze naturale al locuitorilor din 14 localități din zona de securitate, care în prezent sunt dependente de rețelele de pe malul stâng al Nistrului.
Printre satele vizate se numără Pohrebea, Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Roghi, Cocieri, Corjova și Vasilievca din raionul Dubăsari, precum și Hîrbovăț și Varnița din raionul Anenii Noi, alături de Fîrlădeni, Hagimus și Copanca din raionul Căușeni.
Ce presupune planul?
Localitățile vor fi conectate la rețelele gestionate de Moldovagaz, iar operatorii au la dispoziție 5 zile pentru a prezenta planurile de racordare. Procedurile administrative, precum emiterea autorizațiilor, vor fi accelerate, iar lucrările vor începe imediat.
De asemenea, trei localități din raioanele Anenii Noi și Dubăsari vor primi temporar generatoare electrice. Satul Varnița va beneficia de 4 generatoare de 10 kW pentru grădiniță, liceu, centrul comunitar și primărie, iar comuna Cocieri va primi 3 generatoare, dintre care unul de 36 kW pentru grădinița „Garoftița” și două de 34 kW pentru alimentarea cu apă.
Pentru achiziția materialelor necesare, Guvernul a alocat deja 233.000 de lei din fondul de intervenție.
Amintim, criza energetică din regiunea transnistreană și localitățile din perimetrul Zonei de Securitate s-a agravat odată cu decizia Gazprom de a suspenda livrările de gaze naturale începând cu 1 ianuarie, ora 07:00. Concernul rus a invocat refuzul părții moldovenești de a achita așa-numitele datorii istorice, estimând pretinse creanțe de peste 700 de milioane de dolari, sumă contestată de Republica Moldova și infirmată printr-un audit internațional.