Social

Chișinăul acuză Moscova și Tiraspolul de dezinformare: „Decizia de a sista livrările de gaze este una strict politică, cu scopul de a destabiliza R. Moldova”

Intensificarea retoricii și acțiunilor anti-moldovenești din partea Moscovei și Tiraspolului reprezintă o încercare de a destabiliza situația din Republica Moldova, de a defăima autoritățile constituționale și de a disemina frica în rândul cetățenilor, avertizează autoritățile Republicii Moldova. Biroul politici de reintegrare precizează că, în ciuda afirmațiilor liderului autoproclamat de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, Chișinăul a înaintat propuneri clare pentru sprijinirea locuitorilor din regiunea transnistreană, însă acestea au fost respinse.

„Contrar afirmațiilor făcute de Vadim Krasnoselski, Chișinăul a venit cu propuneri, inclusiv adresări în scris, către Tiraspol, în care se specifica clar disponibilitatea Guvernului Republicii Moldova de a-și ajuta cetățenii din raionale de est și de a stabili un mecanism de dialog cu cei din Tiraspol în acest sens. Răspunsul a fost unul de respingere totală a acestor oferte”, a precizat Biroul politici de reintegrare, într-un comunicat.

Și Ministerul Afacerilor Externe (MAE) respinge cu fermitate „dezinformarea periculoasă” lansată de Ambasada Federației Ruse, care atribuie Chișinăului și Kievului responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană. „Decizia de a sista livrările de gaze este una strict politică, cu scopul de a destabiliza Republica Moldova. Orice încercare de a atribui această responsabilitate altor părți este nu doar falsă, ci și profund cinică”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Tatiana Barac.

Și Biroul a reacționat la declarațiile Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, care a acuzat autoritățile moldovene de agravarea crizei din regiunea transnistreană. „Chișinăul n-a sistat livrarea gazului către regiunea transnistreană și nici n-a anulat contractul cu „Gazprom”, care e valabil până în septembrie 2026. Încetarea contractului de tranzit prin Ucraina e la fel un pretext absolut fals, întrucât există posibilitatea livrării gazului natural prin gazoductul transbalcanic. Reamintim că malul drept nu consumă gaz importat din Federația Rusă, iar evocarea pretinsei datorii a Chișinăului față de concernul rus este neavenită. Altminteri, nici „Gazprom” și nici Ambasada Federației Ruse nu fac nicio referință la datoria de circa 11 miliarde de dolari SUA acumulată în mod fraudulos de-a lungul anilor în stânga Nistrului, însă speculează o pretinsă datorie de 15 ori mai mică a companiei „Moldovagaz” pentru a priva consumatorii din raioanele de est ale țării de gaz și energie electrică în toiul iernii”, se menționează în comunicat.

Precizăm că Vadim Krasnoselski a respins afirmațiile Chișinăului, susținând că autoritățile moldovenești nu ar fi intenționat să ajute regiunea transnistreană. „Se spune că Moldova vrea să ne ajute, dar este o minciună. Scopul lor este să ne sufoce, la fel cum s-a întâmplat în pandemie, când medicamentele noastre au fost blocate în Chișinău timp de două luni”, a declarat astăzi liderul de la Tiraspol, în timp ce Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a afirmat că principala responsabilitate pentru criza energetică din regiunea transnistreană ar aparține Chișinăului și Kievului. Într-un comunicat, diplomația rusă a acuzat autoritățile ucrainene că au refuzat prelungirea acordurilor de tranzit pentru gazul rusesc, ceea ce ar fi dus la oprirea livrărilor către regiunea transnistreană.

Amintim, criza energetică din regiunea transnistreană și localitățile din perimetrul Zonei de Securitate s-a agravat odată cu decizia Gazprom de a suspenda livrările de gaze naturale începând cu 1 ianuarie, ora 07:00. Concernul rus a invocat refuzul părții moldovenești de a achita așa-numitele datorii istorice, estimând pretinse creanțe de peste 700 de milioane de dolari, sumă contestată de Republica Moldova și infirmată printr-un audit internațional.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult