Social

Gospodinele sunt în toiul pregătirilor bucatelor tradiționale de Crăciunul pe stil vechi. Recomandările ANSA

Crăciunul pe stil vechi, sărbătorit în Republica Moldova, începe cu pregătirea bucatelor tradiționale de către gospodine. În acest sens, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor are mai multe recomandări pentru consumatori, atunci când procură alimente, în special din carne și pește.

În ajunul Crăciunului pe stil vechi, pe tarabele magazinelor sunt expuse o gamă largă de produse. Pentru a evita toxiinfecțiile alimentare, specialiștii ne îndeamnă să cumpărăm alimente din locuri special amenajate și să ne asigurăm că acestea au fost supuse controlului sanitar-veterinar. Carnea trebuie să fie procurată în măcelării, magazine specializate sau piețe amenajate corespunzător. Totodată, o atenție sporită ar trebui să acordăm și produselor din pește, a declarat directorul general al ANSA, Radu Musteața, într-un interviu de la Moldova1.

„Dacă vorbim de produsele preambalate, în primul și în primul rând, consumatorul nostru trebuie să se atragă la ambalaj, să fie integru, să nu fie bombat. Dacă ambalajul este deteriorat a unui produs alimentar, atunci noi recomandăm categoric să nu fie procurat. La produsele perisabile este important să atragem atenție. Dacă vorbim de carne, atunci trebuie să atragem atenția la culoarea cărnii, să fie o culoare naturală, în primul rând să fie roză, să nu fie mirosuri străine. Peștele trebuie să fie lucios, ochii trebuie să fie bombați, trebuie să fie transparenți”.

De asemenea, reprezentantul ANSA recomandă să fim atenți și la etichete - acestea trebuie să fie clare și lizibile, fără desene sau inscripții care acoperă informațiile principale despre produs.

„Cea mai importantă recomandare în ajuns de sărbători este, în primul rând, să consumăm moderat, să consumăm calitativ și nu să consumăm cantitativ. Este important să consumăm alimente sigure, este important să facem cumpărăturile corect, să ne rezervăm acel timp necesar când facem procurările pentru a citi eticheta. Este foarte important să studiem acea etichetă a produsului alimentar, să vedem compoziția lui, pentru că sunt produse care ar putea conține anumiți aditivi alimentari, anumiți coloranți. Consumatorul trebuie să citească foarte atent și să-și aleagă un produs alimentar, în primul rând, calitativ”.

În cazul în care consumatorii depistează produse neconforme pe rafturile magazinelor, ar trebui să anunțe Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, pentru a fi retrase din comerț, și să noteze în Registrul de Reclamații neconformitățile pe care le-au observat.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult