Circa 20 de mii de consumatori din rețeaua Premier Energy vor beneficia de contoare inteligente în acest an
În prezent, rețeaua companiei Premier Energy Distribution include aproximativ 25 de mii de contoare inteligente instalate la consumatorii noncasnici, iar în 2025 compania planifică să monteze încă circa 20 de mii de dispozitive de acest fel în toate zonele pe care le deservește. Aceste contoare vor permite consumatorilor să își monitorizeze și gestioneze consumul de energie în mod independent, beneficiind de tarife diferențiate în funcție de intervalele orare de utilizare.
- EXPLICĂM // Tarife diferențiate la energie electrică: cum funcționează și cine poate beneficia
- Tarife mai mari la energie electrică: cât vor achita consumatorii casnici?
Potrivit unui comunicat al companiei, noile contoare vor fi instalate în cadrul proiectului-pilot Smart Metering, finanțat și implementat în colaborare cu PNUD Moldova. În cadrul acestui proiect, în anul 2024 au fost montate deja circa trei mii de contoare, dintre care 2721 la consumatorii casnici și 256 la cei noncasnici.
Toate dispozitivele urmează a fi parametrizate pentru a înregistra consumul diferențiat pe ore, conform tarifelor aprobate de ANRE. Lista beneficiarilor a fost stabilită în 2024, iar la selectarea locurilor de consum au stat mai multe criterii precum poziționarea geografică, mediul rural sau urban, consumul mediu, gradul de vulnerabilitate și alți factori socioeconomici.
Menționăm că toți consumatorii casnici și noncasnici pot trece la tarife diferențiate, dar este necesar să aibă un contor care poate înregistra consumul pe intervale orare.
Prețurile diferențiate sunt o modalitate eficientă de a gestiona consumul de energie electrică, atât pentru consumatori, cât și pentru operatorii de distribuție. Astfel, prețul energiei variază în funcție de momentul zilei: este mai mic noaptea și mai mare ziua. Această schimbare a fost posibilă datorită diversificării ofertelor furnizorilor, care cumpără energia la prețuri diferite în funcție de ora zilei. Energia electrică achiziționată de furnizori în orele nocturne este mai ieftină, iar în timpul zilei este mai scumpă. Conform deciziei ANRE aprobate săptămâna trecută, consumatorii vor beneficia de reduceri de preț pentru energia consumată noaptea, iar în timpul zilei vor plăti un preț mai mare decât cel universal aprobat.
Introducerea tarifelor diferențiate la energia electrică oferă consumatorilor din Republica Moldova posibilitatea de a optimiza costurile prin adaptarea consumului. Cum funcționează tarifele diferențiate și ce pași trebuie să urmezi pentru a le aplica în gospodăria sau afacerea ta vezi AICI.