Dan Perciun: Elevii celor 8 licee cu predare în limba română din stânga Nistrului ar putea intra din nou în vacanță, din cauza deconectărilor de curent
Cele opt licee cu predare în limba română din regiunea transnistreană continuă să se confrunte cu dificultăți cauzate de criza energetică, declanșată de decizia Gazprom-ului de a întrerupe livrările de gaze naturale către Republica Moldova. După primele două zile de testare a regimului de învățare online, Ministerul Educației analizează scenarii alternative pentru a asigura continuitatea procesului educațional. Scenariile urmează să fie discutate luni, 13 ianuarie, într-o ședință cu directorii instituțiilor afectate, a declarat ministrul Educației, Dan Perciun, pentru Teleradio-Moldova.
Scenariile analizate de autorități:
Prelungirea vacanței de iarnă: În localitățile puternic afectate de deconectările la energia electrică, vacanța ar putea fi extinsă cu câteva săptămâni, a declarat ministrul Dan Perciune pentru Teleradio-Moldova. Orele ar putea să fie recuperate ulterior – fie în perioada de vară, fie în weekenduri sau vacanța de primăvară.
Transportarea elevilor în alte școli: Dacă deconectările de la energia electrică vor persista, elevii ar putea fi transportați temporar la alte instituții de învățământ din localități apropiate, amplasate pe malul drept al Nistrului. Totuși, ministrul Dan Perciun a avertizat că această opțiune implică „provocări logistice și riscuri”, inclusiv posibile obstacole impuse de autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol.
Învățământul online: Deși preferat inițial de managerii școlilor, lecțiile online s-au transformat într-o provocare, din cauza întreruperilor de curent electric. Ministerul va analiza, luni, eficiența acestui regim pe baza feedback-ului primit după primele două zile de implementare, a precizat ministrul, pentru a decide dacă scenariul va fi pus în aplicare și în continuare sau nu.
Generatoarele – o soluție „puțin fezabilă”
Întrebat dacă Ministerul Educației ia în calcul dotarea liceelor cu generatoare de energie electrică, ministrul Dan Perciun a explicat că această opțiune este dificil de realizat.
„Problema nu este în costuri, problema este în termeni. (…) Asigurarea cu generatoare este puțin fezabilă, pentru că avem situația cu rețeaua electrică din instituții, avem situații cu transportarea acestor generatoare către instituții și asta depinde de deschiderea autorităților nerecunoscute, respectiv poate întâmpina obstacole și în acest sens”.
Dan Perciun a precizat pentru Teleradio-Moldova că Ministerul Educației va decide luni, 13 ianuarie, în baza rapoartelor directorilor de școli, care dintre soluții este cea mai potrivită pentru fiecare localitate afectată. Ministerul spune că, în funcție de evoluția situației energetice, soluțiile ar putea varia de la o instituție la alta.
„Vom discuta încă o dată, cum au fost primele două zile online pentru fiecare școală în parte, care au fost întreruperile și ce opțiuni preferă pe viitor – să prelungim vacanța, așteptându-ne că se vor îmbunătăți lucrurile spre sfârșitul lunii ianuarie pe partea de asigurare cu electricitate, fie să explorăm opțiunea transportării, totuși, cu toate riscurile aferente, care pot include inclusiv obstrucționări din partea autorităților nerecunoscute”.
Amintim că elevii celor opt licee cu predare în limba română din regiunea transnistreană au revenit la ore pe 9 ianuarie, majoritatea în regim online. Aceștia urmau să învețe de la distanță, potrivit unui ordin semnat de ministrul Dan Perciun pe 3 ianuarie, până pe 31 ianuarie. Măsura a fost luată după ce concernul rus Gazprom a suspendat livrarea gazelor naturale către Republica Moldova, localitățile din regiunea transnistreană, inclusiv din Zona de Securitate, fiind afectate direct de această decizie. Astfel, din 1 ianuarie, mii de locuitori din regiunea transnistreană au rămas fără căldură și apă caldă, iar din 3 ianuarie au început deconectările în evantai la energia electrică. În instituțiile de învățământ din regiunea transnistreană care nu sunt subordonate Ministerului Educației vacanța de iarnă a fost prelungită până pe 20 ianuarie la decizia Tiraspolului.