Expoziție dedicată poetului Mihai Eminescu la 175 de ani de la naștere, inaugurată la Muzeul Național de Istorie
La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost inaugurată expoziția „Chipul poetului Mihai Eminescu în medalistică, cartofilie și filatelie”. Expoziția, consacrată împlinirii a 175 de ani de la nașterea poetului-nepereche, începe, de fapt, chiar de la intrarea în muzeu cu exponatul lunii ianuarie - un portret al lui Eminescu.
Exponatul lunii ianuarie este un portret, realizat în 1993 de pictorul basarabean de origine ucraineană Alexandru Gușanov și donat de autor Muzeului Național de Istorie.
„Acest portret a fost realizat după o fotografie emblematică a lui Mihai Eminescu de la 19 ani, care a fost realizată la Praga în 1869 și-l reprezintă pe Eminescu tânăr. Avem profilul lui Eminescu cu păr lung, lăsat pe spate, fruntea înaltă”, a spus Ana-Maria Rusnac, cercetător științific la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.
În centrul sălii de bronz, în preajma statuii „Ce te legeni, codrule”, realizată de sculptorul Iurie Canașin în 1998, sunt etalate colecțiile de medalii, cartofilie și filatelie.
„Sunt expuse circa 100 de obiecte care au fost donate în mare parte de colegii noștri din România. În expoziție sunt structurate câteva tematici. Oglindesc biografia poetului, părinții lui, opera, amicii”, susține Adelaida Chiroșca, cercetătoare științifică la muzeu.
Deosebit de atractive sunt medaliile, realizate de cunoscuți artiști plastici, gravori, sculptori din Republica Moldova și din România, au fost emise în perioada anilor 1960-2000.
„M-au impresionat monedele, nu credeam că Eminescu are monede și chiar sunt foarte fericită că le-am văzut”.
„Sincer, sunt prima oară la muzeu. Eminescu fiind poetul național al acestui popor, e binevenită această expoziție, e frumos”.
Adelaida Chiroșca ne-a atras atenția la medalia realizată de Simion Odainic în 1989 la Centenarul morții lui Mihai Eminescu, iar o altă medalie este Constelația Eminescu.
„O medalie bătută de Maximilian Fetița, gravor de la monetăria statului, aici fiind reprezentate chipurile fraților, surorilor lui Mihai Eminescu”, a menționat Adelaida Chiroșca.
„În acest compartiment am expus cărțile poștale cu monumentele lui Eminescu care există în diferite localități din Republica Moldova și din România. De exemplu, avem bustul lui Eminescu care a fost instalat în 1957 pe Aleea Clasicilor”, a declarat muzeografa Maria Evdochimova.
Informații prețioase oferă celor interesați compartimentul „Eminescu în filatelie și cartofilie”. Sunt etalate mărci poștale, plicuri cu imaginea poetului. Expoziția reprezintă o cale de cunoaștere a personalității și operei lui Eminescu și se înscrie în suita de evenimente consacrate Anului Eminescu.