Economic

Economia regiunii transnistrene, afectată de criza energetică: exporturile au scăzut cu 60 la sută

Criza energetică de pe malul stâng al Nistrului, declanșată de întreruperea livrărilor de gaze rusești de către Gazprom, a afectat economia din regiune, susține pretinsul premier de la Tiraspol, Alexandr Rozenberg. Potrivit acestuia, exporturile au scăzut „dramatic” cu aproximativ 60%, echivalentul a 3,3 milioane de dolari, iar importurile, cu 43 la sută – ceea ce reprezintă 7 milioane de dolari.

Cele mai mari scăderi ale operațiunilor de export au fost înregistrate în domeniul metalelor și produselor metalice, produselor pentru construcția de mașini și ale industriei chimice. Exportul de ciment a fost complet suspendat.

Așa-numitul prim-ministru precizează că regiunea se află în „condiții foarte dificile, aproape critice”.

Sistarea aprovizionării cu gaze naturale a dus la închiderea majorității întreprinderilor, cu excepția producției de alimente”, a adăugat el.

Astfel, în condițiile deficitului acut de resurse energetice, unele întreprinderi au trecut la un program de lucru pe timp de noapte. Este vorba de fabrica „Electromash”, „Intercentrlux”, „Softshoes” și altele. Dacă volumul de energie electrică pe timp de noapte va fi suficient, și alte întreprinderi ar putea adopta același program, menționează Rozenberg.

Economia în regiunea transnistreană s-a oprit, în special au scăzut veniturile vamale, iar acest lucru afectează cel mai mult cetățenii, a declarat pentru Teleradio-Moldova fostul viceprim-ministru pentru reintegrare, Alexandru Flenchea.

Totul e previzibil în principiu și clar. Finanțarea propriu-zisă nu se întâmplă cum ar trebui într-un stat: transparent și legal din buget. Dacă nu ai acumulări la buget, respectiv nu ai cu ce plăti salariile bugetarilor. În regiune aceste lucruri au loc altfel. Acolo orice deficit bugetar este acoperit fie de Federația Rusă, fie de oligarhii locali. Deficitul bugetar declarat al regiunii este de 40 la sută. Atât timp cât este criză, aceștia au speranță că se rezolvă”, a menționat Alexandru Flenchea.

Concernul rus Gazprom a sistat livrările de gaze naturale către Republica Moldova începând cu 1 ianuarie, invocând o datorie a malului drept, contestată de un audit internațional, dar fără a impune condiții pentru regiunea transnistreană, unde datoriile depășesc 11 miliarde de dolari. Ca urmare, situația a generat deconectări masive de la gaze, apă caldă și energie termică, în majoritatea localităților.

Mai mulți cetățeni, inclusiv din Zona de Securitate, s-au pomenit în frig și fără apă caldă, după ce Gazprom a sistat livrarea gazelor naturale. În prezent, energia electrică pentru malul stâng este asigurată în continuare de Centrala de la Cuciurgan (MGRES), care funcționează pe bază de cărbune. În condițiile în care se înregistrează un deficit acut de energie, pentru a evita supraîncărcarea rețelei sunt efectuate deconectări în evantai.

Din această cauză, starea de urgență din regiune a fost prelungită până pe 8 februarie

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult