Cetățenii din stânga Nistrului ar putea fi obligați să susțină examene pentru preschimbarea permiselor de conducere. Care sunt riscurile
Cetățenii din regiunea transnistreană care vor să-și preschimbe permisele ar putea fi obligați să susțină examene teoretice și practice, conform standardelor Republicii Moldova. Guvernul va analiza un proiect de modificare a regulamentului privind echivalarea permiselor de conducere emise în stânga Nistrului. Autorii consideră că eliminarea mecanismului simplificat va preveni abuzurile și va crește calitatea pregătirii conducătorilor auto. Pe de altă parte, fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, consideră că măsurile propuse ar putea avea consecințe negative.
Cetățenii din regiunea transnistreană care doresc să-și preschimbe permisele de conducere vor trebui să susțină examene teoretice și practice. Amendamentul propus are ca scop alinierea procesului de eliberare a permiselor la standardele Republicii Moldova și Uniunii Europene, susțin autorii.
Conform proiectului, permisele emise de structurile din stânga Nistrului vor fi echivalate doar după susținerea probelor teoretice și practice.
Fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, consideră că această inițiativă poate genera efecte negative semnificative. „Amendamentul care a fost propus pentru ședința de miercuri va avea două rezultate posibile. Unul - va încuraja corupția, inevitabil. În momentul în care impui restricții mai mari, condiții mai stricte care sunt foarte greu sau imposibil de respectat pentru aplicanți, pentru permisele naționale, tu încurajezi corupția. A doua opțiune: pur și simplu, acei cetățeni de-ai noștri care sunt din stânga Nistrului și nu au alt permis decât cel emis de Tiraspol în continuare vor circula cu acele permise. Respectiv, vor rămâne în afara cadrului legal al Republicii Moldova, ceea ce înseamnă că nici nu-i poți surprinde cu camerele de supraveghere, nici nu le poți aplica procese-verbale pentru încălcări ale regulamentului rutier”, a declarat Flenchea.
El a adăugat că actualul mecanism simplificat de preschimbare a permiselor a generat rezultate pozitive, cu peste 60.000 de permise de conducere moldovenești emise cetățenilor din regiunea transnistreană în ultimii patru ani. „Noi legalizăm oamenii noștri, cetățenii noștri, cu acte în regulă, cu buletine de identitate moldovenești, și îi ajutăm să obțină și permise de conducere legale”, a subliniat fostul vicepremier.
Am solicitat reacții privind riscurile acestor modificări de la Ministerul Afacerilor Interne și Agenția Servicii Publice, care au elaborat proiectul de modificare a legii, însă deocamdată nu am primit un răspuns.
Proiectul va fi dezbătut miercuri, 15 ianuarie, în ședința Guvernului.