Ce facem cu brazii naturali după sărbători. Precizările Moldsilva
Pomii de Crăciun care au fost procurați fără rădăcini pot fi duși la platformele de depozitare a deșeurilor de unde sunt luați de autospeciale și transportați pentru reciclare. În același timp, brazii sau molizii care au fost cumpărați cu rădăcină pot fi replantați. Precizările au fost făcute de reprezentantul Moldsilva, Petru Rotaru, la Moldova 1.
„Brazii comercializați cu rădăcini pot fi replantați în curțile caselor. Cât îl ținem în încăpere trebuie să fie udat o dată la două trei zile pentru ca să fie în stare vegetativă bună. Când îl scoatem afară și vedem că acele se țin bine pe pom mergem la replantare. El se plantează în locurile libere, iar peste trei-patru luni vedem că începe creșterea unor ace noi”, a explicat Petru Rotaru.
Din cei 46.000 de brazi, pini sau molizi pe care Moldsilva planifica să-i vândă în perioada sărbătorilor de iarnă, au fost comercializați 5.200 sau doar 11 la sută. Petru Rotaru spune că au fost procurați mai puțini, deoarece cetățenii preferă brazii artificiali sau cei importați. Potrivit acestuia, pomii care nu au fost comercializați cresc în continuare în pepiniere, deoarece arbuștii scoși la vânzare de sărbători de Moldsilva nu sunt tăiați.