EXPLICĂM

Deficitul energetic după sezonul de încălzire: ce spun experții și ce soluții propune Energocom

Energom confirmă că Republica Moldova ar putea înfrunta noi provocări în sectorul energetic, dar nu la încheierea sezonului de încălzire, când va scădea cantitatea energiei produse local, așa cum avertizează experții, ci la vară, când am putea avea deficit de energie din cauza creșterii consumului. Situația va fi însă gestionată, dă asigurări consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari. Întreprinderea caută soluții pentru creșterea capacităților de interconexiune între România și Republica Moldova, dar și alte măsuri care vor contribui la securizarea sectorului energetic, a precizat Bînzari, într-un comentariu pentru Teleradio Moldova.

Potrivit Energocom, în timpul verii consumul de energie crește din cauza utilizării aparatelor de aer condiționat. „Primăvara, consumul scade, deoarece nu este nevoie nici de încălzire, nici de răcire. Lucrăm activ pentru a găsi soluții, iar o parte dintre acestea implică parteneriate cu România și alte state din regiune. Suntem în discuții și implementăm strategii pentru a acoperi deficitul de energie”, a explicat consilierul Energocom, Victor Bînzari.

Oficialul a specificat că Energocom în prezent caută soluții pentru creșterea capacităților de interconexiune între România și Moldova, dar și alte soluții care vor contribui la securizarea sectorului energetic.

În ajun, fostul ministru al Energiei Victor Parlicov, dar și expertul în energetică Sergiu Tofilat au atenționat că ne-am putea confrunta cu un deficit de curent la încheierea sezonului de încâlzire. Acesta ar putea fi cauzat de reducerea volumului de energie produs de centralele de termoficare, a precizat Tofilat la o emisiune de la Rlive TV. Acesta atrage atenția asupra faptului că atunci ar putea crește deficitul de energie.

„Noi producem aproximativ 300-350 MW de energie aici, pe teritoriul Republicii Moldova. În orele de vârf, dimineața și seara, consumăm 900 MW. De aceea, suntem nevoiți să importăm acest deficit. Cum ieșim din sezonul de încălzire și CET-urile nu vor mai lucra, acest deficit va crește și mai mult. Vom fi nevoiți să luăm ceea ce nu ne ajunge la preț de avarie, care e 200-350 de euro, ceea ce este mult mai mult decât pe bursă, sau vom fi nevoiți să trecem la deconectări în evantai, la grafic de deconectări”, a explicat Tofilat.

Precizăm că Centrala de la Cuciurgan, de unde Republica Moldova își asigura marea parte din consum, nu mai furnizează energie electrică malului drept al Nistrului, începând cu 1 ianuarie. Prin urmare, deficitul este acoperit din producție locală și alte surse externe. Pentru primele 10 zile din acest an centralele electrice de termoficare urbane au produs o cantitate de 30,33% din energia totală, iar sursele regenerabile - 12,16%. Restul necesarului de consum a fost importat.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult