Dorin Recean, despre situația din regiunea transnitreană: Deciziile corespunzătoare vor fi luate

Discuțiile despre situația din regiunea transnistreană sunt îndreptățite, dar pot aluneca „în jocul de dezbinare pe care cineva din afară încearcă să ni-l impună. În mod special, atunci când nu există decizii ideale”. Astfel a comentat premierul Dorin Recean informațiile precum că industria din regiunea transnistreană și-ar fi reluat activitatea, deși gazul livrat în stânga Nistrului urma să fie folosit exclusiv pentru necesitățile populației și ale obiectivelor sociale.
„În timp ce ne certăm între noi dacă iese sau nu fum de la Rîbnița, Rusia lovește economic, a câta oară, Republica Moldova și pregătește intens politicieni care să recapete controlul asupra țării noastre și apoi să servească altui stat, nu poporului. La acest efort de dezbinare se adaugă și finanțarea fără precedent a separatismului și în alte regiuni ale Moldovei”, a notat Dorin Recean pe Facebook la scurt timp după ce Ziarul de Gardă a publicat un articol despre reluarea activității uzinelor de ciment și metalurgică din Rîbnița, care și-au suspendat activitatea la începutul lunii ianuarie 2025, din cauza crizei gazelor.
Premierul nu a confirmat, dar nici infirmat aceste informații, dar a subliniat că vor fi luate decizii „corespunzătoare”. Anterior, Dorin Recean declara că marea industrie din regiunea transnistreană ar urma să fie impozitată, dacă își va relua activitatea.
„Datoria noastră este să luăm decizii înțelepte și bune pentru țara noastră, având în vedere că avem o amenințare mult mai gravă care ne afectează pe toți deopotrivă”, a subliniat Dorin Recean.
Cu referire la interdicția impusă de Rusia transportatorilor moldoveni, șeful cabinetului de miniștri a precizat că aceasta afectează 115 de transportatori care au fost blocați, simbolic, în aceeași zi în care, cu câțiva ani în urmă, Rusia punea embargou la vinuri, fructe, legume, conserve și distrugea companiile moldovenești.
„Întreprinderi falimentate, oameni fără lucru, pierderi în economie - asta e scopul unui stat care vrea să ne pună în genunchi și să creeze un conflict între noi, în casa noastră. Să certe maluri de Nistru. Să ne certe între noi”, a punctat premierul îndemnând la unitate și înțelepciune.
Amintim că, începând de joi, 28 martie 2025, transportatorii din Republica Moldova nu mai pot intra pe teritoriul Federației Ruse, nici măcar în regim de tranzit. Măsura a fost aprobată printr-o hotărâre a Guvernului de la Moscova.
Precizăm că Federația Rusă a folosit și în trecut embargourile comerciale ca mijloc de presiune politică. În ultimii 20 de ani, Rusia a impus cel puțin șapte interdicții asupra produselor moldovenești:
2006: embargo pe vinurile moldovenești;
2013: embargo pe produse vinicole, invocând neîndeplinirea cerințelor de siguranță;
2014: interdicție privind furnizarea de conserve de fructe și legume, motivată de nerespectarea legislației ruse;
2014: embargo pe importul de fructe (mere, pere, gutui, caise, cireșe, piersici, nectarine, prune);
2014: suspendarea nemotivată a importurilor de carne, în urma unei inspecții;
2022: suspendarea temporară a importului de fructe și legume din aproape toate raioanele Republicii Moldova;
2023: embargo complet asupra importului de fructe și legume.
Datele oficiale arată că, în anul 2024, ponderea Rusiei în comerțul total al Republicii Moldova este de 2,6%, cu 3,3% la export și 2,3% la import. Valoarea totală a schimburilor comerciale a fost de 326,2 milioane de dolari SUA, dintre care 117,7 milioane la export și 208,5 milioane la import.