ISW: Rusia exploatează criza energetică din Republica Moldova pentru a justifica o viitoare agresiune
Oficialii de la Kremlin încearcă să exploateze criza energetică din Republica Moldova pentru a crea condiții care să justifice o viitoare agresiune rusă împotriva acestei țări. Asta reiese dintr-un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), citat de Ukrinform.
Analiștii notează că atât autoritățile ucrainene, cât și cele moldovenești depun eforturi pentru a soluționa criza gazului din Republica Moldova. Cu toate acestea, autoritățile pro-ruse autoproclamate din Transnistria au respins în mod constant asistența din partea Ucrainei sau a Moldovei. De exemplu, la 12 ianuarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina este pregătită să furnizeze cărbune Transnistriei, dar oferta a rămas fără răspuns. În mod similar, Transnistria a refuzat recent propunerea Moldovei de a primi gaz prin intermediul platformelor europene. „Oficialii de la Kremlin încearcă să exploateze criza energetică din Republica Moldova pentru a crea condiții care să justifice o viitoare agresiune rusă împotriva Moldovei”, consideră analiștii ISW.
Aceștia mai notează că ministrul moldovean de Externe, Mihail Popșoi, a declarat că Rusia se folosește de criza energetică creată artificial pentru a încerca să destabilizeze economia moldovenească cu scopul de a influența viitoarele alegeri.
Analiștii se referă, de asemenea, la comentariile din 14 ianuarie ale consilierului prezidențial rus și fost secretar al Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev. Acesta a susținut că autoritățile moldovenești sunt de vină pentru actuala criză energetică, chiar dacă criza a început la 1 ianuarie, când Gazprom a întrerupt livrările de gaze către Transnistria, făcând în același timp afirmații false cu privire la datoria Republicii Moldova față de Gazprom. Patrușev a subliniat că prioritatea Rusiei în Moldova este de a „proteja compatrioții Rusiei” de „discriminare”. El a făcut o paralelă între Moldova și Ucraina, sugerând că „politica anti-rusă a autorităților de la Chișinău ar duce fie la încorporarea Moldovei de către alt stat [probabil cu referire la România], fie la dispariția ei”.
„Rusia a susținut mult timp necesitatea de a-și proteja „compatrioții de peste hotare” din Ucraina ca o justificare pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei, iar declarațiile lui Patrușev sugerează că Kremlinul creează condiții pentru a exploata criza gazelor creată artificial în Moldova pentru a justifica o potențială agresiune viitoare a Rusiei împotriva Moldovei ca un răspuns necesar la politicile Moldovei care amenință „compatrioții” ruși din Moldova”, se arată în rapoarte.
La 28 decembrie, Gazprom a anunțat că va întrerupe livrările de gaze către Moldova, invocând presupuse datorii ale Moldovagaz. În replică, autoritățile transnistrene au declarat stare de urgență. După întreruperea furnizării de gaz la 1 ianuarie, încălzirea centrală a fost oprită în orașele transnistrene, gazul fiind disponibil doar pentru gătit. Rezervele din regiune sunt estimate să dureze 20 de zile. Pentru a face față situației, Centrala Electrică a Moldovei (Moldavskaya GRES) a trecut la producția de energie electrică pe bază de cărbune.