Social

REVISTA PRESEI // Șanse minime ca Republica Moldova să revină la tarifele mici la energia electrică

Noul scenariu al Moscovei de aprovizionare cu gaze naturale a regiunii transnistrene, reacția întârziată a Chișinăului în gestionarea situației, dar și șansele ca să revenim la vechile tarife la energia electrică sunt principalele subiecte ale presei, trecute în revistă.

Kremlinul a lansat un nou scenariu privind aprovizionarea cu gaz a regiunii transnistrene, scrie TVR Moldova, cu referire la publicația rusă „Kommersant”. Potrivit portalului de la Moscova, regiunea secesionistă ar putea primi, de la 1 februarie, gaz rusesc prin intermediul conductei „Turkish Stream”. O companie cipriotă ar fi rezervat gaz până la granița cu Bulgaria, dar nu este clar cum acesta va ajunge la destinație. Guvernul de la Chișinău nu a fost informat despre noile intenții, astfel, autoritățile au solicitat Ambasadei Federației Ruse în țara noastră informații despre companiile ce ar urma să participe la eventuala reluare a livrărilor de gaze către regiunea transnistreană.

Pe de altă parte, fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, consideră că autoritățile moldovene „reacționează cu întârziere” la criza energetică care durează de trei săptămâni în stânga Nistrului. El a declarat pentru Radio Europa Liberă că această situație putea fi anticipată, iar Chișinăul ar fi avut la dispoziție cel puțin un an și jumătate, ca să se pregătească pentru un scenariu în care livrarea de gaze din Federația Rusă către regiunea transnistreană ar fi fost sistată.

Indiferent de scenariiile aplicate, scopul final al Moscovei este influențarea alegerilor parlamentare din toamnă. Moldova 1 propune opinia expertei WatchDog, Rodica Pîrgari, care subliniază că Rusia va continua să folosească manipularea informațională pentru a controla tendințele pro-europene din regiunea transnistreană. „Rusia a sistat livrările de gaze nu doar pentru a influența alegerile, ci și pentru a pedepsi transnistrenii pentru votul lor la referendum.”, constată Rodica Pîrgari.

De la criza din zona transnistreană trecem și la prețurile la energia electrică livrată pe malul drept al Nistrului. Unimedia scrie că este puțin probabil ca să mai avem energie electrică ieftină. Declarația aparține deputatului PAS, Dorian Istratii, care a menționat că aceasta ar putea fi mai ieftină doar dacă vor scădea prețurile pe piața Uniunii Europene sau noi vom produce mai multă energie verde.

Între timp, ca urmare a majorărilor de tarife la energia electrică și termică, plata compensațiilor sub formă de plată monetară este în pericol în lunile februarie-martie, notează mold-street.md. Scumpirea energiei duce la majorare cu circa 50% a compensațiilor maxime. În bugetul pentru 2025 au fost prevăzute doar 1,44 miliarde de lei, respectiv se va crea un deficit estimat la circa 1,3 miliarde de lei, menționează publicația. Deocamdată, Ministerul muncii și protecției sociale nu precizează de unde vor fi luate resursele pentru a acoperi acest deficit de bani.

Ziarul Național scrie că Republica Moldova și Ucraina depun eforturi comune de securizare a pieței energetice din cele două state, interconexiune energetică, creștere a producției de energie regenerabilă, precum și de dezvoltare a sistemelor de stocare a energiei. Subiectele au fost discutate de premierul Dorin Recean și Maxim Tymchenko, directorul executiv al celei mai mari companii energetice din Ucraina, în cadrul unei întrevederi la Davos, Elveția. Guvernul de la Chișinău transmite că cele două state urmăresc, de asemenea, creșterea volumului investițiilor în tehnologiile de eficiență energetică și soluții moderne, care pot contribui la reducerea consumului și a costurilor atât în sectorul industrial, cât și rezidențial.

Ziarul de Gardă propune o analiză a publicației Bloomberg care titrează că oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, ajută creditori și oameni de afaceri ruși să mențină comerțul internațional în pofida dificultăților de plată generate de sancțiunile impuse de Occident. Potrivit autorilor, oligarhul fugar a înființat companii intermediare, inclusiv prin parteneriate cu entități vizate de sancțiuni, astfel încât să ajute mediul privat rusesc să facă tranzacții internaționale care sunt limitate de sancțiunile impuse de SUA. Mai multe detalii, dar și schemele aplicate, găsiți în articol.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
  • Chapters
  • descriptions off, selected
  • subtitles off, selected

    Citește mai mult