Externe

Revista presei internaționale // Îngrijorările legate de slăbirea sprijinului SUA pentru Ucraina - nefondate

Presa internațională continuă să relateze despre eforturile noului președinte american Donald Trump de a pune capăt războiului ruso-ucrainean. Alegerile prezidențiale din Belarus, criza politică din Slovacia și protestele împotriva extremiștilor din Germania înaintea alegerilor parlamentare anticipate, se numără printre alte subiecte abrodate de presa străină.

Îngrijorările legate de posibilitatea ca președintele SUA, Donald Trump, să slăbească sprijinul pentru Ucraina sunt nefondate, scrie The Independent. Potrivit surselor diplomatice ale publicației, Trump intenționează să încheie războiul în primăvară, în condiții favorabile Ucrainei, și va colabora strâns cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Un semn al acestui angajament este prezența liderului fracțiunii majoritare din Parlamentul de la Kiev, David Arahamia, la inaugurarea lui Trump, unde a fost tratat cu respect, remarcă The Independent, amintind că noul președinte american a promis să intensifice sancțiunile împotriva Rusiei și să exercite presiuni asupra acesteia pentru a pune capăt conflictului.

NATO a început să facă schimb de informații secrete cu Uniunea Europeană privind standardele de înarmare, pentru a asigura interoperabilitatea între aliați, scrie Bloomberg. Aceste standarde pot include calibrarea armelor sau terminologia militară comună, explică agenția americană de presă. Schimbul de informații face parte din noile planuri de apărare ale alianței, inițiate de noul secretar general, Mark Rutte, care pune accent pe consolidarea legăturilor dintre NATO și UE, notează Bloomberg. Potrivit agenției de presă, această inițiativă vine în contextul reînarmării țărilor membre NATO din cauza războiului ruso-ucrainean și al revenirii lui Donald Trump la Casa Albă.

Președintele Belarusului Aleksandr Lukașenko ar fi acumulat 87 la sută din voturi la alegerile prezidențiale desfășurate duminică, pe care Occidentul le consideră trucate, transmit agențiile internaționale de presă. Publicația belarusă Zerkalo News scrie că înainte de a-și adjudeca al șaptelea mandat la rând, Aleksandr Lukașenko a anihilat timp de mai mulți ani toată opoziția politică din țară. Potrivit publicației, din 1994 încoace, dictatorul belarus a reușit să câștige de fiecare dată alegerile prezidențiale datorită faptului că toți cei care au candidat împotriva lui s-au confruntat, la un moment dat, cu probleme serioase, și au fost forțați să părăsească scena politică. Astfel, aproape toți candidații la alegerile prezidențiale care au încercat să îi ia locul lui Lukașenko au ajuns după gratii sau în exil, conchide Zerkalo News.

Cel de-al patrulea guvern al lui Robert Fico este în pragul prăbușirii, iar partidul Slovacia Progresistă este pregătit să susțină alegerile anticipate în parlament, relatează site-ul cotidianului slovac Denník N. Publicația îl citează pe președintele partidului de centru Slovacia Progresistă Michal Šimečka, potrivit căruia, guvernul prorus al Slovaciei pierde susținerea în parlament, iar premierul Robert Fico riscă să-și piardă funcția. Potrivit opoziției, singura cale de ieșire din această situație este convocarea de alegeri anticipate, scrie publicația precizând că actuala coaliție guvernamentală și-a pierdut majoritatea parlamentară. Legislativul e paralizat de incapacitatea lui Robert Fico de a conduce stabil, și nu de forțe oculte din străinătate, precum susține premierul, a declarat liderul opoziției citat de Dennik N.

Manifestații împotriva partidului de extremă-dreapta AfD au adunat, sâmbătă, zeci de mii de persoane în Germania pentru a cere 'să se pună stavilă' acestei formațiuni acuzate că amenință democrația, cu o lună înaintea alegerilor legislative, notează DPA. Potrivit agenției de presă, organizatorii au estimat la 100.000 numărul persoanelor din capitala Berlin. Sub sloganul 'Punem stavilă!', protestatarii au defilat pașnic purtând pancarte pe care scria 'Afară cu naziștii' sau 'AfD nu este alternativă'. DPA subliniază că sloganurile l-au vizat și pe șeful partidului conservator CDU, Friedrich Merz, favorit pentru postul de cancelar, care susține o înăsprire radicală a politicii migratorii, unii temându-se că va fi tentat să rupă 'cordonul sanitar' al partidelor politice germane ce refuză orice alianță cu AfD, conchide DPA.

Președintele american Donald Trump a anunțat, duminică, că a ordonat o serie de măsuri de represalii, printre care taxe vamale, împotriva Columbiei, care a întors avioane militare americane ce transportau imigranți ilegali expulzați din SUA, informează AFP. Potrivit agenției de presă, Donald Trump a ordonat 'măsuri de represalii urgente decisive' ca reacție la decizia omologului său columbian Gustavo Petro de 'a nu lăsa să aterizeze în Columbia două avioane venite din SUA, având la bord un mare număr de infractori '. Este vorba mai ales despre impunerea de taxe vamale de 25% la toate importurile din Columbia, taxe care vor fi majorate la 50% peste o săptămână, notează AFP. Aceeași agenție de presă scrie că Trump a mai impus interdicție de intrare în SUA pentru responsabilii guvernamentali columbieni și a vorbit despre 'inspecții întărite' ale serviciilor vamale și poliției de frontieră asupra tuturor cetățenilor columbieni și a mărfurilor provenite din această țară, 'din motive de securitate națională.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult