Economic

Ședință de urgență la "Apă-Canal" privind riscul deconectărilor de apă

Consiliul de Administrație al „Apă-Canal” s-a convocat de urgență pentru se adresa tuturor instituțiilor centrale în legătură cu situația critică și excepțională a întreprinderii.

În cadrul ședinței a fost menționat faptul că termenul amânat anunțat de Premier Energy nu rezolvă problema și că sunt necesare decizii la nivel de stat.

Potrivit primarului Ion Ceban, în situația când întreprinderea riscă să fie deconectată de la energia electrică pentru datorii, Guvernul ar trebui să modifice metodologia și să ajusteze costurile la cel puțin acoperirea cheltuielilor operaționale, dar și a creditelor precedentelor administrații 2013-2014. O altă soluție ar fi ca Guvernul să achite integral gaura de 300 de milioane de lei care urmează să fie creată în 2023 din cauza neajustării tarifelor.

De asemenea, Ceban a anunțat că în cazul în care nu vot fi luate măsuri, este examinată situația în cazul în care primele să fie deconectate de la apă și canalizare instituțiile de stat, precum Parlamentul, Președinția, Guvernul.

În același timp, ANRE a anunțat vineri că tariful aprobat recent acoperă și cheltuielile pentru energia electrică consumată. Mai mult, potrivit ANRE, la începutul anului 2023, Apă-Canal Chișinău avea chiar și venituri suplimentare, de 42,5 milioane de lei, obținute din economiile la energia electrică consumată, în condițiile micșorării treptate, în perioada 2019-2021, a prețurilor la energia electrică.

Amintim că ANRE a aprobat un tarif de 15 lei și 30 de bani pentru apă și canalizare, în timp ce „Apă-Canal Chișinău” a cerut un tarif de aproximativ 24 de lei.

În prezent, "Apă-Canal Chișinău" are o datorie de peste 73 de milioane lei față de Premier Energy. Furnizorul de electricitate a oferit întreprinderii un termen de până la 1 februarie pentru achitarea datoriei, în caz contrar aceasta va fi deconectată de la energia electrică.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult