EXPLICĂM

Reformarea și modernizarea sistemului de securitate și apărare, scopul major al noului Parteneriat cu NATO

Un nou plan de parteneriat Republica Moldova – NATO, pentru anii 2025-2028, a fost aprobat astăzi de Guvern. Potrivit documentului, programul individual al Parteneriatului respectă neutralitatea țării și aduce beneficii prin cooperare tehnică și instruire.

CITEȘTE ȘI: Republica Moldova și NATO își continuă colaborarea: ce înseamnă noul Parteneriat pentru 2025-2028?

Programul individual al Parteneriatului Republica Moldova – NATO presupune finanțări pentru unele proiecte de cooperare în domenii precum combaterea atacurilor cibernetice și dezinformării, activități de instruire și alte acțiuni de prevenire a riscurilor de securitate, a menționat astăzi ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi. Oficialul a subliniat că acest parteneriat nu afectează sub nicio formă statutul de neutralitate al țării.

Scopul major al programului este reformarea și modernizarea sistemului de securitate și apărare al Republicii Moldova în conformitate cu noile cerințe ale mediului actual de securitate, sporirea rezilienței, edificarea capacităților necesare pentru a răspunde noilor provocări, precum și pentru a asigura securitatea țării și a cetățenilor noștri. Programul se înscrie perfect în limitele statutului de neutralitate al Republicii Moldova, iar un asemenea program a fost semnat și de către autorități în septembrie 2023”, a declarat Mihai Popșoi.

Prin noul parteneriat de colaborare pentru următorii 4 ani, finanțările din partea aliaților vor contribui la fortificarea rezilienței societății, susține șeful misiunii Republicii Moldova la NATO, Viorel Cibotaru. El a precizat că 110 milioane de euro au fost investiți, începând din anul 2022, în astfel de proiecte.

Acestea sunt suma totală de proiecte noi care se referă la proiectele inițiate și desfășurate din anul 2022: 18 inițiative noi, dintre care două inițiative mai vechi care continuă dezvoltarea profesională. De asemenea, au apărut proiecte noi care țin de dezvoltarea comunicării, strategii de contracarare a riscurilor hibride, precum și de continuarea transformării forțelor armate și a reformei trupelor de carabinieri”, a menționat Viorel Cibotaru.

În ceea ce privește relațiile Republicii Moldova cu NATO, Viorel Cibotaru a afirmat că acestea au fost dezvoltate, astfel încât în noile realități geopolitice țara noastră a devenit un distribuitor de securitate, prin stabilitatea sa internă și prin participarea la misiuni de menținere a păcii.

Este foarte important să menționăm că, prin consultări și participarea în procesul de luare a deciziilor strategice în contextul geopolitic, Republica Moldova își consolidează reputația și imaginea în familie internațională. Aceasta conduce la sprijinul pe care îl primim atunci când ne confruntăm cu crize, precum pandemia sau atacurile asupra sistemului energetic din Republica Moldova, și crizele actuale din zona de pe malul stâng. Mai mult decât atât, cred că economia Republicii Moldova nu poate să se dezvolte fără acces la noi piețe și fără șansa de a primi noi investiții. Acest sentiment de siguranță este oferit de NATO”, a mai spus Viorel Cibotaru.

Pentru a trece la o nouă etapă de cooperare cu Alianța Nord-atlantică este nevoie ca autoritățile să comunice mai mult cu cetățenii pentru a combate dezinformarea și a prezenta beneficiile NATO pentru securitatea noastră, susține expertul politic, Ion Tăbârță.

Avem un dialog foarte bun, dar totodată înțelegem că relația Republicii Moldova cu NATO este limitată de statutul nostru de neutralitate. Pentru a trece la o altă etapă calitativă în relația noastră cu NATO, trebuie să schimbăm percepția cetățenilor și opinia publică despre Alianță, astfel încât cetățenii să nu opereze doar cu clișee rămase din perioada sovietică, alimentate de propaganda rusească. Problema este că partidele pro-europene nu au abordat prea mult tema NATO; practic, discursul legat de NATO a fost demult la discreția partidelor de stânga, pro-ruse. De aici și atitudinea care s-a menținut în societatea moldovenească”, a specificat Ion Tăbârță.

Relațiile Republicii Moldova cu Alianța Nord-Atlantică s-au activizat odată cu semnarea, în 1994, a Documentului cadru al Programului „Parteneriatul pentru Pace”, implementat de NATO și a mai multor Planuri Individuale. Pe parcursul anilor, membrii Alianței au sprijinit țara noastră fără a-i impune să renunțe la statutul de neutralitate. Astăzi, chiar dacă nu se confruntă cu o invazie militară iminentă, Republica Moldova este supusă unui război hibrid din partea Kremlinului, iar sprijinul NATO este esențial în acest context geopolitic, susțin mai mulți experți de la Chișinău.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
  • Chapters
  • descriptions off, selected
  • subtitles off, selected
    Dumitru Petruleac

    Dumitru Petruleac

    Autor

    Citește mai mult