Social

Fratele fostului președinte Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore

Alexandru Dodon, fratele fostului președinte Igor Dodon și liderul Partidului Socialiștilor, a fost reținut pentru 72 de ore. Informația a fost confirmată pentru Teleradio-Moldova de către procurorul adjunct de la Procuratura Anticorupție, Vasile Plevan.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

Vasile Plevan a precizat că, în prezent, acesta se află în izolatorul Centrului Național Anticorupție și că este vizat într-un dosar de îmbogățire ilicită. Mai exact, Alexandru Dodon are statut de învinuit de complicitate la infracțiune, iar ordonanța de reținere a fost emisă după ce acesta nu s-a prezentat în fața organelor de drept.

Fratele liderului PSRM ar fi fost reținut pe Aeroportul Internațional Chișinău, la intrarea în țară.

Solocitată de Teleradio-Moldova, Procuratura Anticorupție a precizat că lui Alexandru Dodon i-a fost adus la cunoștință învinuirea și este audiat, iar Procuratura Anticorupție va reveni cu alte detalii mâine.

În acest context, Igor Dodon a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook: „Pentru informație: fratele nu are alte acuzații decât cele legate de dosarul meu politic. Cu mult timp înainte, el a preîntâmpinat procuratura că revine astăzi în țară, indicând ruta, data și ora. Era dispus să accepte o citație la Procuratură. Dar cineva de sus a hotărât să aplice teroarea, și nu legea. Zeci și sute de persoane implicate în fapte penale documentate intră în țară și se plimbă la libertate, aici însă miza e alta – să se exercite presiuni politice asupra mea. Vom rezista și de această dată. Și vom demonstra că dreptatea e de partea noastră”, a notat Igor Dodon.

În ianuarie 2022, oamenii legii au descins cu percheziții în satul Sadova, raionul Călărași, într-un dosar penal privind delapidarea bunurilor de la Calea Ferată din Moldova (CFM). Perchezițiile s-au desfășurat anume pe teritoriul întreprinderii fondată de Alexandru Dodon. Ulterior, și anume în luna mai a aceluiași an, Procuratura Generală anunța despre încheierea urmăririi penale în privința fostului director al CFM, Adrian Onceanu, și altor două persoane din conducerea Î.S. Calea Ferată din Moldova, însă fratelui ex-președintelui nu i-a fost atribuit niciun statut procesual, notează anticorupție.md.

Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat încă în 2015 o anchetă despre cum Calea Ferată din Moldova a ratat venituri de peste 50 de milioane de lei de la darea în arendă a vagoanelor în Federația Rusă. Banii nu au ajuns în conturile întreprinderii de stat, ci în cele ale unor companii dubioase.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult