Justiție

Expert: Vettingul judecătorilor continuă fără întreruperi, dar evaluarea procurorilor ar putea întârzia

Procesul de vetting al judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova se află într-o etapă intermediară, însă ritmul de desfășurare diferă între cele două categorii, a declarat directorul Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Ilie Chirtoacă la emisiunea „Zi de zi” de la Radio Moldova. Potrivit acestuia, evaluarea judecătorilor Curții de Apel avansează fără întreruperi, în timp ce procesul de verificare a procurorilor este parțial afectat de sistarea finanțării externe.

Totodată, expertul a precizat că membrii naționali ai comisiei de evaluare a procurorilor își desfășoară activitatea în mod normal, fiind remunerați din bugetul de stat, însă activitatea membrilor internaționali depinde de surse de finanțare externe, ceea ce ar putea genera întârzieri în procesul de evaluare.

În ceea ce privește progresul evaluării, Chirtoacă menționează că judecătorii Curții Supreme de Justiție se află într-un proces pendinte, iar audierile la Curtea de Apel sunt aproape de finalizare: „*Procedura de evaluare extraordinară presupune evaluarea judecătorilor și procurorilor din funcții cheie. Comisia până acum a reușit să evalueze peste 30 și ceva de candidați, dintre care la postul efectiv de judecător al Curții Supreme de Justiție au fost reconfirmați doar câțiva.”

Totuși, evaluarea procurorilor este într-o fază incipientă, iar acest lucru ar putea duce la întârzieri în finalizarea reformei: „Ei bine, aici nici măcar nu au fost anunțate audieri, deci noi știm că procurorii anticorupție au primit anumite întrebări, au fost expediate chestionarele, deci procedura a început, dar este la o fază destul de incipientă. Și aici e și un risc. Aici e și riscul de fapt, pentru că această reformă avea cel puțin, la un moment dat, un termen limită, undeva în lege scria 31 decembrie 2025, însă, având în vedere ritmul curent, cel puțin pe partea evaluării procurorilor, se pare că acest termen nu este unul realist”.

Chirtoacă explică faptul că durata procesului de vetting este influențată de mai mulți factori, inclusiv volumul mare de informații, nivelul de cooperare al candidaților, necesitatea traducerii documentelor pentru că din comisie fac parte și evaluatori internaționali, iar materialele trebuie traduse și explicate, dar și rezistența din interiorul sistemului, susține expertul.

Când spun cauzele multiple, ele variază de la caz la caz. Imaginați-vă că 12 sau chiar 15 ani din trecutul persoanei financiar, adică orice tranzacție bancară, orice venit acumulat sau contract semnat de această persoană, este verificat”, a spus Ilie Chirtoacă.

Cu toate acestea, directorul CRJM menționează că consideră că procesul de Vetting a adus și rezultate concrete.

Resetarea CSM-ului și CSP-ului, adică aceste consilii care sunt responsabile de promovarea, selecția judecătorilor, disciplina acestora, deja au trecut prin acest filtru de evaluare. La fel se întâmplă și cu colegiile specializate, suntem practic pe ultima sută de metri, un colegiu nou la judecători de selecție și evaluarea performanțelor este deja funcțional și a trecut prin vetting. Și cred că, pe termen lung, e o măsură până acum benefică, care a identificat și a scos cel puțin din sistem mai multe persoane, aș spune, chiar toxice”, a conchis Ilie Chirtoacă.

Comisia de Evaluare a Judecătorilor și Ministerul Justiției au anunțat că procesul de vetting al judecătorilor și procurorilor continuă, în ciuda sistării finanțării USAID. Potrivit autorităților, activitatea comisiei de evaluare a judecătorilor nu este afectată, iar în cazul procurorilor, este vorba despre o pauză tehnică necesară pentru transferul finanțării către Uniunea Europeană.

Președinta Maia Sandu a declarat că sprijinul USAID va fi, cel mai probabil, înlocuit cu finanțare europeană și că evaluarea procurorilor va avea loc, chiar și cu o întârziere. SUA au alocat pentru procesul de vetting din Republica Moldova 1,5 milioane de dolari în 2024, iar pentru justiție și anticorupție – aproape 1,9 milioane de dolari, prin USAID și Departamentul de Stat.

Citește și:

Eliza Mihalache

Eliza Mihalache

Autor

Citește mai mult