Social

Copiii sunt tot mai vulnerabili în fața abuzurilor online. Recomandările specialiștilor

Timpul petrecut de copii pe internet atrage tot mai multe riscuri, de la expunerea la conținut nepotrivit până la interacțiuni periculoase. Peste 60% dintre copiii cu vârsta între 13 și 15 ani s-au confruntat pe parcursul anului trecut cu astfel de situații, iar trei din zece au fost șantajați după ce au comunicat cu persoane necunoscute. Mai mult, fiecărui al treilea copil i s-au solicitat imagini cu caracter sexual. Datele au fost prezentate de Veronica Maevschi, directoarea Programului Copii „La Strada”, în cadrul emisiunii Bună dimineața de la Moldova 1.

„Internetul are pericole, iar copii trebuie să știe unde să se adreseze în cazul în care s-au confruntat cu anumite situații și dacă e cazul să raporteze o situație de violență digitală. Din 2013 Centrul La Strada gestionează platforma siguronline.md pentru copii, părinți și cadre didactice, unde pot găsi informații la acest subiect, este un chat unde copii pot cere suport”, a explicat Veronica Maevschi.

Potrivit acesteia, numărul sesizărilor privind astfel de cazuri a crescut în 2024 de patru ori față de anul 2023, când a fost lansat serviciul de raportare, ajungând astfel la peste 11 mii de raportări.

„Am reușit cu ajutorul furnizorilor de hosting să înlăturăm din mediul virtual peste 29 de mii de materiale video sau foto cu caracter sexual. Majoritatea acestor imagini vizează fetele, ele sunt mai vulnerabile la acest fenomen”, a subliniat Maevschi.

La rândul său, Ludmila Bodiu a atras atenția că abuzatorii sunt, în mare parte, adulți care urmăresc obținerea de conținut cu caracter sexual de la minori.

„Noi avem o serie de activități în care sunt implicați părinții pentru ca să reacționeze corect față de astfel de acțiuni, pentru ca copilul să nu fie învinuit, pentru că vinovat de distribuirea și solicitarea acestor conținuturi este persoana care a cerut copilului să creeze astfel de imagini”, a explicat aceasta.

Pentru a preveni astfel de situații, specialiștii recomandă părinților să monitorizeze activitatea online a copiilor, să discute deschis cu aceștia despre pericolele din mediul digital și să îi încurajeze să raporteze orice interacțiune suspectă.

Menționăm că Ziua Siguranței pe Internet este marcată anual în a doua zi de marți din luna februarie. În 2025, aceasta va avea loc pe 11 februarie.

Daniela Savin

Daniela Savin

Autor

Citește mai mult