Social

Revista Presei: România a devenit garantul securității energetice și naționale a Republicii Moldova

Anunțarea în căutare internațională a fostului lider democrat, Vlad Plahotniuc și răpirea unui bărbat, din centrul Chișinăului, de către miliția separatistă au fost principalele subiecte ale publicațiilor de la Chișinău. Aceste titluri, dar și cum România a devenit garantul securității energetice și naționale a Republicii Moldova, aflăm din revista presei.

Fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc a fost anunțat în căutare internațională pentru a fi reținut și extrădat. IPN scrie că Interpol a acceptat cererea Republicii Moldova după ce în 2020, a blocat solicitarea Procuraturii Anticorupție. Acum, mandatul de arest este vizibil în 196 țări care fac parte din Interpol. Ex-liderul PD a fugit din țară în 2019, odată cu schimbarea puterii de la Chișinău și s-ar ascunde de justiția moldovenească în Cipru.

România a devenit garantul securității energetice și naționale a Republicii Moldova, titrează deschide.md cu referire la declarația Ambasadorului țării noastre la București, Victor Chirilă. El a spus că R. Moldova a reușit să facă față unui șantaj energetic destul de dur din partea Federației Ruse, dar împreună cu România, care ne-a oferit gaze naturale la preț plafonat. Chirilă a menționat că „dacă România nu făcea lucrările tehnice necesare, nu am fi avut această alternativă nici în ziua de azi.”

De la poduri de flori, la poduri de piatră, este subiectul propus de Moldova 1 despre proiectele de infrastructură peste Prut ce prind contur. Ministerul Infrastructurii de la Chișinău și Ministerul Transporturilor de la București au semnat contractele pentru elaborarea studiilor de fezabilitate pentru podurile care nu doar vor consolida legăturile dintre cele două state, dar și vor facilita accesul la Uniunea Europeană. Iar din luna aprilie curent vor începe lucrările de construcție ale unui alt proiect strategic, podul Ungheni-Ungheni, care va purta numele „Podul de flori”, simbolizând evenimentul din 1990, când românii și moldovenii s-au reunit simbolic pe malurile Prutului.

Un cetățean al Republicii Moldova, cu domiciliul în stânga Nistrului, a fost răpit, din centrul Chișinăului, de așa-ziși milițieni transnistreni pentru o presupusă infracțiune. RFI anunță că procurorii moldoveni au cerut mandate de arestare pentru trei suspecți reținuți. Asociația Promo-LEX califică răpirea bărbatului drept un abuz inacceptabil și a venit cu un apel către autoritățile constituționale să-și îndeplinească obligațiile legale și morale față de cetățeni, să își consolideze eforturile de a pune capăt practicilor abuzive și să asigure un mediu în care drepturile și libertățile fundamentale ale persoanelor să fie respectate și protejate.

Tiraspolul ar urma să se împrumute de la Federația Rusă pentru achiziții de gaze naturale, titrează agora.md cu referire la declarația șefului departamentului de externe din stânga Nistrului, Vitali Ignatiev. Acesta a spus într-un interviu că împrumutul de la ruși ar fi sursă de finanțare a achizițiilor de gaze naturale după 10 februarie, iar Moscova și Tiraspolul ar fi convenit ca gazul să fie achiziționat de pe piața europeană prin intermediul unei companii din Ungaria. Din 1 până pe 10 februarie, stânga Nistrului primește gaze gratuite din grantul Uniunii Europene de 30 de milioane de euro.

Cum a scăpat Dr. Serebrova de dosar penal și contravențional la Chișinău, se întreabă RISE Moldova. Este vorba de Iryna Borodkina, cunoscută drept Dr. Serebrova, în al cărei salon de înfrumusețare a decedat o femeie în urma unei intervenții. Anterior, ea a fost cercetată penal pentru contrabandă cu medicamente în valoare de peste 1,6 milioane de lei. Publicația scrie că după aproape doi ani de anchetă, autoritățile au decis să o scoată de sub urmărire penală pentru că termenul de prescripție expirase între timp. Continuarea o găsiți pe RISE Moldova.

Între timp, Ecaterina Maniuc, doctorița care i-a administrat anestezie generală femeii de afaceri care a murit în acest salon de frumusețe, a fost reținută în trafic de către oamenii legii. Ziarul de Gardă scrie că procurorii au pornit un dosar penal pe faptul încălcării din neglijență de către medic a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale, fapt ce ar fi cauzat decesul tinerei.

Comisia de Evaluare a Judecătorilor anunță că sistarea finanțărilor USAID nu le-a afectat activitatea și că membrii comisiei muncesc în regim obișnuit, anunță Moldova 1. Precizarea vine în contextul declarațiilor președintei Maia Sandu, potrivit căreia, stoparea finanțărilor externe prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională ar pune pe pauză procesul de evaluare. Membrii Comisiei sunt în plin proces de audiere a judecătorilor Curții de Apel Centru, etapă esențială în cadrul evaluării externe extraordinare.

De ce durează examinarea cererilor de redobândire a cetățeniei române depuse de basarabeni, explică TVR Moldova, care a discutat cu președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie din România, Silviu-Gabriel Barbu. Potrivit oficialului, în prezent, sunt în examinare aproape 160.000 de cereri din partea cetățenilor R. Moldova pentru redobândirea cetățeniei române. Din cauza volumului mare, durata de soluționare a unei cereri a ajuns la trei ani și ceva. Datele statistice arată că fiecare al patrulea cetățean al Republicii Moldova deține și cetățenia română.

Citește mai mult