Politic

Expert: Acceptarea condiționalităților privind respectarea drepturilor omului, un test pentru regimul de la Tiraspol

Acceptarea condiționalităților privind respectarea drepturilor omului în schimbul sprijinului european oferit regiunii transnistrene pentru depășirea crizei energetice reprezintă un test pentru regimul de la Tiraspol. Faptul că Uniunea Europeană oferă sprijin cetățenilor Republicii Moldova, în contextul acestei crize, demonstrează că nu aplică un tratament discriminatoriu, inclusiv față de cei care nu susțin parcursul european al țării noastre. În același timp, decizia blocului comunitar de a ajuta malul stâng al Nistrului în soluționarea problemei energetice înseamnă că Bruxelles-ul tratează această regiune ca parte integrantă a Republicii Moldova. Opiniile au fost exprimate de expertul politic în regiunea Mării Negre, Miahi Isac, la emisiunea Paralela 47 de la Radio Moldova.

„La acest moment și Republica Moldova trebuie să implementeze o strategie de comunicare mult mai activă în regiunea respectivă pentru a înțelege populația de acolo cât se poate, de unde vin banii, cine ne ajută. Și desigur, această strategie ar trebui aplicată și pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale, pentru că din nefericire am văzut ceea ce se întâmplă atunci când nu sunt comunicate rezultatele clare ale sprijinului pe care Republica Moldova îl are din partea blocului comunitar, dar și din partea statelor membre ale blocului comunitar sau partenere”, a declarat Isac.

Amintim că Uniunea Europeană a oferit un sprijin suplimentar de 60 de milioane de euro regiunii transnistrene pentru depășirea crizei energetice, care este condiționat, în special, cu respectarea drepturilor omului. Un alt ajutor de urgență a fost acordat pentru perioada 1 - 10 februarie, valoarea acestuia fiind de 20 milioane de euro. Chișinăul încă nu a anunțat dacă a primit un răspuns din partea Tiraspolului privind acest sprijin european.

Citește mai mult