Alegeri

Vicepreședintele CEC: Alegerile parlamentare trebuie organizate cel târziu în prima parte a lunii octombrie

Alegerile parlamentare ar trebui organizate cel târziu în toamnă, astfel încât, până la perioada preelectorală, deputații din Legislativ să reușească să facă ultimele modificări la codul electoral, a afirmat vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica la emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova . Potrivit lui, la scrutinele precedente au fost semnalate de către observatori abateri privind modificarea Codului Electoral în plină campanie electorală, iar pentru a evita aceste critici este necesară desfășurarea alegerilor cel târziu în toamnă, ca legislatorii să reușească să facă ultimele modificări legislative.

Acum avem un proiect de lege care urmează să fie examinat în lectura a doua, care vizează atât modificarea Codului electoral, cât și legile cu privire la partidele politice. CEC va trebui să revizuiască prevederile regulamentului și tot asta în perioadă electorală. Dacă, spre exemplu, se votează în lectura a doua săptămâna viitoare sau pe parcursul acestei săptămâni, noi urmează să deschidem procedura de revizuire a regulamentelor. Dacă data alegerilor este stabilită, imediat, a doua jumătate a lunii iulie trebuie să facem modificări la regulamente în plină perioadă electorală, ceea ce nu este destul de bine pentru că nu oferă o previzibilitate pentru competitorii electorali”, a declarat Pavel Postica.

Cel mai probabil, organizarea scrutinului ar putea avea loc la sfârșitul lunii septembrie sau începutul lui octombrie, în termenul de trei luni de zile după expirarea actualei legislaturi, a menționat șeful Misiunii de Observare a Alegerilor de la Promo-LEX, Nicolae Panfil. În perioada preelectorală, autoritățile ar trebui să facă acele îmbunătățiri care au fost semnalate în scrutinele precedente.

Cred că, într-adevăr, sunt multe lecții de învățat din alegerile prezidențiale. Vorbim în special și de alegerile sau votul prin corespondență, ca să dau doar un exemplu. Și aici cred că ar putea să fie îmbunățățite anumite proceduri, inclusiv să vedem în ce măsură și cum vor fi implementate aceste prevederi, de exemplu, la nivel mai extins. Dar cred că acest efort este unul semnificativ, este unul foarte important și ar necesita timp. De asta și eu, personal, sunt de opinia că este important ca alegerile să se desfășoare în termenul cela de trei luni de zile de la expirarea mandatului actualei legislaturi”, a spus Nicolae Panfil.

Mandatul actualei legislaturi va expira pe 26 iulie 2025, la exact patru ani de când a fost constituită. Iar alegerile parlamentare ar urma să aibă loc în maxim trei luni, adică cel târziu pe 26 octombrie, așa cum prevede Codul electoral. Decizia privind data exactă a alegerilor va fi luată de Parlamentul în exercițiu, cu cel puțin 70 de zile înainte de scrutin.

Dumitru Petruleac

Dumitru Petruleac

Autor

Citește mai mult