Corespondență de la București // Demisia lui Klaus Iohannis a provocat reacții în capitala României
Demisia președintelui român, Klaus Iohannis vine într-un context foarte tensionat din punct de vedere politic. Mandatul șefului de la Cotroceni din ultimii zece ani s-a încheiat pe 21 decembrie anul trecut. Însă Iohannis a rămas în funcție după ce Curtea Constituțională a României a anulat turul întâi al alegerilor prezidențiale câștigat de Călin Georgescu.

Ulterior, autoritățile române nu au oferit explicații detaliate cu privire la cauzele luării acestei decizii fără precedent, mulțumindu-se să menționeze posibile ingerințe din afara țării în campania electorală și argumente care susțin că suveranistul Călin Georgescu a avut o campanie dubioasă în mediul online, în special în privința finanțării mesajelor de pe rețeaua TikTok. Acesta a fost, de altfel, principalul reproș care li s-a adus în ultimele luni lui Klaus Iohannis și instituțiilor statului deopotrivă, inclusiv Comisia de la Veneția transmițând că o decizie atât de serioasă precum anularea unor alegeri nu poate fi luată fără argumente serioasă și fără a fi clar explicată.
Această demisie a lui Iohannis vine cu mai puțin de 3 luni înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai. Până la acea dată, președinția va trebui asigurată interimar de către șeful Senatului cel mai probabil, în prezent liderul liberal, Ilie Bolojan.
Demisia lui Klaus Iohannis a provocat reacții la București. Premierul Marcel Ciolacu a declarat, azi, că guvernarea proeuropeană de la București va continua să îl susțină pentru președinție pe Crin Antonescu.
Iar lidera Uniunii Salvați România (USR), Elena Lasconi, a spus că demisia lui Klaus Iohannis vine foarte târziu și nu răspunde la o întrebare esențială: de ce au anulat alegerile prezidențiale de la finalul anului trecut.
Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a transmis: „E victoria voastră! Acum e timpul pentru turul doi înapoi”, a spus Simion.
Amintim că președintele României, Klaus Iohannis, și-a anunțat demisia astăzi, 10 februarie. Iohannis a precizat că a luat această decizie pentru a scuti România de criză, întrucât Parlamentul urma să voteze suspendarea sa din funcție. La scurt timp, liderii coaliției proeuropene de la București s-au întâlnit pentru a discuta despre această situație fără precedent în istoria post-Revoluție a României.
CITEȘTE ȘI: - Reacții la București după demisia președintelui Klaus Iohannis