Justiție

Ministerul Justiției respinge acuzațiile șefei PA despre „sabotarea” procedurii de extrădare a lui Șor: „Am respectat toate procedurile internaționale”

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, acuză Ministerul Justiției că ar fi sabotat procedura de extrădare a lui Ilan Șor din Israel, în timp ce Ministerul respinge acuzațiile și precizează că a transmis cererea în termenii legali, conform procedurilor internaționale. În același timp, premierul Dorin Recean a catalogat afirmațiile șefei PA, drept politice. El a menționat că așteptarea tuturor este „să se vadă dosare, probe, închisoare”.

„S-a refuzat mult timp la rând, până s-a ajuns la faptul că eu trebuia să mă adresez președintelui țării, al Parlamentului și premierului ca să insist să fie trimisă versiunea pe care noi o promovam. Până la urmă am reușit să trimitem versiunea noastră, dar nu înțeleg de ce persoane din institutțiile statului refuzau să promoveze lucrurile în interesul țării noastre. Acuzațiile că PA nu luptă suficient și că nu luptă împotriva lui Ilan Șor sunt nefondate și relația mea cu alte instituții în stat este rece de foarte mult timp”, a declarat Dragalin.

Aceasta a mai adăugat că, în final, cererea a fost trimisă în versiunea propusă de Procuratura Anticorupție.

Pe de altă parte, Ministerul Justiției respinge acuzațiile și precizează că a transmis cererea de extrădare către Israel în termenii legali și a urmărit constant evoluția acesteia. Instituția a prezentat un calendar al demersurilor efectuate. Potrivit acesteia cererea oficială de extrădare a fost transmisă autorităților israeliene încă din februarie 2020, iar ulterior au fost expediate mai multe solicitări și documente suplimentare pentru urgentarea procesului. De asemenea, după confirmarea intrării lui Ilan Șor pe teritoriul Federației Ruse, o nouă cerere de extrădare a fost transmisă în februarie 2024 către Procuratura Generală a Federației Ruse.

Instituția susține că a respectat toate procedurile internaționale privind extrădarea și este singura instituție competentă în transmiterea cererilor.

„Ministerul Justiției are o practică îndelungată, validată în timp, de întocmire a cererilor de extrădare, autoritățile competente ale statelor străine neavând obiecții în privința condițiilor de fond și de formă a cererilor menționate”, notează ministerul.


Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc. Timp de mai mulți ani, el a locuit în Israel – țară a cărui cetățean este. De la începutul anului 2023, Șor a început să plece tot mai des în Federația Rusă, țară în care locuiește soția și copiii săi. Anterior, Interpol Chișinău i-a cerut Kremlinului să-l rețină și să-l extrădeze în Republica Moldova pe oligarhul fugar. Cererea a fost, însă, refuzată.

De menționat că Șor a continuat să se implice în politica de la Chișinău, chiar dacă a fugit din țară. Inițial, o făcea prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituțional între timp, iar ulterior – prin intermediul formațiunilor politice afiliate lui.

Daniela Savin

Daniela Savin

Autor

Citește mai mult