Noutăți pentru liceeni: Profilul general, introdus în Planul-cadru pentru 2025-2026
Proiectul Planului-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal pentru anul de studii 2025-2026 a fost prezentat în această săptămână consultărilor publice, principala noutate fiind crearea profilului general în licee. Acesta este destinat liceelor care au o singură clasă și va combina disciplinele exacte cu cele umaniste. Ministrul Educației și Cercetării a oferit mai multe detalii despre prevederile documentului, într-o intervenție live pe rețelele sociale.

„Dacă anterioar, la profilul umanist, aveam 303 ore de matematică în 3 ani de liceu și 505 ore de matematică la profilul real, atunci în acest nou format, la profilul general, vom avea 404 ore. Același lucru se va întâmpla în cazul chimiei și biologiei, unde numărul de ore crește cam cu 50% față de profilul umanist. Vom avea 303 ore de istoria română și universală față de 202 ore. Dacă în variantă standard, pentru real și pentru umanist avem 101 ore, pentru disciplinile opționale, atunci în acest plan cadru general avem 336 ore. În esență, sunt 2 ore în plus pe săptămână”, a explicat Dan Perciun.
De asemenea, sunt propuse modificări și pentru liceenii care au ales să studieze în clase cu profil de arte și sport.
„Pentru clasa 10, aceste opțiuni noi mențin și numărul standard de discipline și ore, dar pentru clasa 11 și 12 sunt discipline care dispar, lăsând loc mai mult pentru disciplinile care sunt aliniate profilului pe care l-a selectat elevul. Pentru că profilul arte în numărul total de ore care le eu elevii este semnificativ mai mare decât cei care au profil real sau umanist, și atunci în încercarea de a echilibra numărul de ore lăsăm spațiu pentru acele discipline care se înscriu logic în opțiunia selectată de către elev de a merge mai departe în domeniul sport sau în domeniul arte”, a precizat ministrul.
Cei interesați, elevi și profesori, pot propune modificări ale Planului-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal pentru anul de studii 2025-2026 pe parcursul a două săptămâni după care va fi aprobată varianta finală.