Revista presei internaționale // Discuțiile planificate dintre SUA și Rusia asupra Ucrainei aruncă Europa în criză
Presa internațională reflectă discuțiile intense care au loc în contextul pregătirii negocierilor pentru posibila semnare a unui acord de pace în războiul ruso-ucrainean. Publicațiile străine mai scriu despre posibilitatea implicării statelor europene în negocieri, dar și despre trimiterea unor trupe de menținere a păcii în Ucraina. Presa atrage atenția și asupra unui nou accident aviatic, produs luni pe Aeroportul Internațional Toronto Pearson, cel mai recent dintr-o serie de accidente care au provocat critici dure la adresa autorităților americane de reglementare a aviației.

Statele Unite nu intenționează să impună Kievulului condiții pentru acceptarea unui acord de pace, a declarat citat de Reuters reprezentantul special al președintelui american în Ucraina, Kit Kellogg. El a menționat că a discutat cu aliații europeni despre posibilitatea participării lor la negocieri, dar a subliniat că „nu este posibil să fie prezenți toți la masa negocierilor”. Kellogg a adăugat că nu exclude trimiterea de forțe de menținere a păcii în Ucraina, dar a precizar că decizia finală va fi luată mai târziu. Reuters amintește că azi, 18 februarie, în capitala Arabiei Saudite, Riyad, vor avea loc negocieri între delegațiile SUA și Rusiei, iar Ucraina nu va participa. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat că orice acord fără participarea Ucrainei nu va fi recunoscut, iar Uniunea Europeană a susținut poziția Kievului, precizează Reuters.
Reprezentantul special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, va efectua o vizită la Kiev pe 19 februarie. Kellogg a făcut această declarație la Bruxelles răspunzând la întrebarea unui jurnalist de la Interfax-Ucraina. Kellog a subliniat că azi va vizita capitala poloneză Varșovia, iar de acolo va merge cu trenul în Ucraina.
Le Monde informează că președintele Franței, Emmanuel Macron, a discutat la telefon cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, și cu cel american, Donald Trump, despre posibilitatea încheierii unui armistițiu în Ucraina. Macron a subliniat citat de aceeași sursă că o pace durabilă este posibilă doar dacă Rusia încetează agresiunea și sunt oferite „garanții de securitate solide” Ucrainei. Macron a adăugat că europenii trebuie să investească mai mult în securitatea lor și să accelereze implementarea propriilor programe de apărare, mai scrie Le Monde.
Liderii europeni intenționează să trimită între 25.000 și 30.000 de soldați în Ucraina pentru a asigura respectarea unui posibil acord de pace cu Rusia, transmite The Washington Post. Potrivit surselor diplomatice ale ziarului american, soldații europeni vor acționa ca o „forță de descurajare”, fără a fi plasați direct pe linia frontului, dar vor interveni dacă Rusia va încerca să reînceapă războiul. Franța, Marea Britanie și alte țări europene sunt de acord să trimită trupe pentru a asigura implementarea acordului, scrie The Washington Post. Un alt subiect important aflat în discuție ține de modul în care ar urma să reacționeze aceste forțe dacă armata rusă atacă pacificatorii. Planul de desfășurare este încă în discuție, iar detalii suplimentare vor fi stabilite în următoarele săptămâni, dezvăluie sursele ziarului The Washington Post.
Financial Times scrie însă că deocamdată, liderii europeni nu au ajuns la un consens privind trimiterea de forțe de menținere a păcii în Ucraina, iar țările care se opun din caza temerilor legate de escaladarea conflictului cu Rusia sunt Polonia și Spania.
Discuțiile planificate dintre SUA și Rusia asupra Ucrainei aruncă Europa în criză, titrează The Wall Street Journal. Macron din Franța convoacă o reuniune de urgență a puterilor militare în timp ce Trump se pregătește să negocieze viitorul Ucrainei fără ele, rezumă publicația. Ideea că soarta Europei ar putea fi decisă fără participarea europeană directă a alarmat capitalele continentului. După întâlnirea de luni, secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, Mark Rutte, a declarat pe X că Europa este „gata și dispusă” să ofere garanții de securitate Ucrainei și „să investească mult mai mult în securitatea noastră”, notează WSJ.
Partidul Poporului (ÖVP) și Partidul Social Democrat (SPÖ) din Austria au reluat discuțiile pentru formarea unei coaliții de guvernare, după eșecul tentativelor anterioare, informează DPA. Potrivit agenției de presă, cele două partide încearcă să ajungă la un acord privind bugetul statului pentru următorii doi ani. O primă tentativă de coaliție a eșuat în ianuarie, iar ulterior, negocierile cu Partidul Libertății de extrema dreptă au fost și ele abandonate, amintește DPA. Aceeași agenție de presă amintește că împreună, Partidul Poporului și Partidul Social Democrat au o majoritate de un singur vot în parlament, iar mizând în special pe voturile verzilor. Austria se confruntă cu o criză economică, iar lipsa unui acord privind bugetul ar putea atrage procedura de deficit excesiv din partea UE, mai scrie DPA.
Solistul trupei Placebo, Brian Molko, a fost inculpat luni pentru că a numit-o pe Giorgia Meloni, premierul de dreapta al Italiei, „fascistă” și „nazistă” în timpul unui concert susținut la Torino în 2023, informează agenția italiană ANSA. Ministerul italian al Justiției a dat procurorilor din Torino undă verde pentru inculparea muzicianului americano-scoțian în vârstă de 52 de ani, sub acuzația de insultă la adresa instituțiilor italiene, notează ANSA. Dacă acuzațiile se confirmă, solistul trupei Placebo (formație britanică de rock alternativ) ar putea fi sancționat cu o amendă, conchide agenția italiană de presă.
Șirul de accidente aeriene din 2025 a zguduit călătorii, titrează The New York Times. Accidentul Delta Air Lines de luni pe Aeroportul Internațional Toronto Pearson este cel mai recent dintr-o serie de accidente din acest an care a răspândit anxietate în rândul călătorilor aerieni și a provocat critici aspre la adresa autorităților americane de reglementare a aviației.
Vânturile puternice bătuseră în Toronto toată ziua, iar personalul aeroportului a lucrat toată noaptea pentru a curăța resturile de zăpadă de aproximativ 8 inci care a acoperit aeroportul în weekend, tranmite CNN. În timp ce avionul se apropia de aeroport, controlorii de trafic aerian i-au anunțat pe piloți cu privire la rafale de vânt. Toți cei aflați la bordul zborului Delta din Minneapolis au supraviețuit prăbușirii, dar încă nu este clar cum a fost răsturnată aeronava, lăsând-o cu burta în sus. În interior, pasagerii cu centuri de siguranță au fost suspendați de pe scaune. Incidentul tulburător a oprit pentru scurt timp traficul pe cel mai aglomerat aeroport din Canada și va ridica cu siguranță întrebări pe fondul preocupărilor sporite privind siguranța zborurilor în SUA. Acesta este al patrulea accident major de aviație din America de Nord în ultima lună și are loc la trei săptămâni după ce un avion American Airlines s-a ciocnit în aer cu un elicopter Black Hawk al armatei americane în Washington, DC, ucigând toate cele 67 de persoane aflate la bord, amintește CNN.