Ministra Justiției: Cererile de extrădare a lui Ilan Șor au fost înaintate. Procedurile continuă cu autoritățile ruse
Cererile de extrădare a lui Ilan Șor au fost depuse inițial autorităților israeliene, iar după ce s-a confirmat că acesta se află pe teritoriul Federației Ruse, s-a înaintat o nouă solicitare către autoritățile rusești, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în cadrul emisiunii ÎN CONTEXT. Ea a precizat că ministerul de resort este instituția competentă pentru astfel de solicitări și se află „la etapa de concretizare a următoarei etape de procedură”, adăugând că procedurile necesare vor continua.

Referindu-se la solicitarea de dizolvare sau suspendare a activității pentru abateri grave în rapoartele financiare a șase partide politice, dintre care Partidul Politic „Șansă”, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, ministra a explicat că actele emise de CEC au fost recepționate. „În zilele următoare, vom finaliza analiza materialelor și pregătirea acțiunilor de chemare în judecată. Avem niște rigori, conform procedurilor, și le vom depune în instanța de judecată.”
Anterior, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, acuza Ministerul Justiției că ar fi sabotat procedura de extrădare a lui Ilan Șor din Israel. Acuzațiile au fost respinse prezentându-se un calendar al demersurilor efectuate. Astfel, cererea oficială de extrădare a fost transmisă autorităților israeliene în februarie 2020, iar ulterior au fost expediate mai multe solicitări și documente suplimentare pentru urgentarea procesului. O nouă cerere a fost transmisă în februarie 2024 către Procuratura Generală a Federației Ruse.
Amintim că Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc. Timp de mai mulți ani, a locuit în Israel – țară al cărei cetățean este. În 2023, Șor s-a aflat în Federația Rusă, țară în care locuiește soția și copiii săi. În tot acest timp, Șor a continuat să se implice în politica din R. Moldova. Inițial, o făcea prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituțional între timp, iar ulterior – prin intermediul formațiunilor politice afiliate lui. Anterior, Interpol Chișinău i-a cerut Kremlinului să-l rețină și să-l extrădeze în Republica Moldova pe oligarhul fugar. Atunci cererea a fost refuzată.