Reorganizarea procuraturilor: între eficiență, riscuri electorale și consultări insuficiente
Proiectul privind crearea unei noi procuraturi specializate ar trebui supus expertizei Comisiei de la Veneția, iar fuzionarea Procuraturii Anticorupție (PA) și a Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) trebuie efectuată cu maximă diligență. O declarație în acest sens a fost făcută de deputata PAS, Olesea Stamate, membră a Comisiei juridice, la emisiunea ÎN CONTEXT de la Moldova 1. Expertul Andrei Curăraru consideră, pe de altă parte, că o structură mai largă, prin comasarea celor două procuraturi specializate, ar putea livra rezultatele așteptate, inclusiv în contextul viitoarelor alegeri parlamentare. Pentru asta, însă, inițiativa legislativă trebuie să fie implementată în termen cât mai scurt.

„În momentul în care legea va fi, probabil, încă în discuții sau poate deja va fi adoptată în lectura a doua, s-ar putea să ne ciocnim de procese paralele. Un moment de care trebuie să se țină cont. Cel mai important aspect în toată ecuația asta este că orice reorganizare și, mai ales, una de asemenea anvergură, când sunt implicate două procuraturi, trebuie făcută foarte atent, cu multă grijă. Și, evident, cu consultarea centrelor de expertiză la care, de regulă, facem referire: Comisia de la Veneția, partenerii străini care și-au demonstrat fidelitatea față de procesul de reformă din Republica Moldova și totdeauna ne-au oferit asistență și sprijin”, susține deputata PAS Olesea Stamate.
Referindu-se la termene, parlamentara susține că sunt greu de estimat „în funcție de cum vor avea loc și consultările publice”. „Dacă s-ar întâmpla ca să se poată face această fuziune în termen de două-trei luni și noua structură să devină operațională, aș zice: de ce nu? Doar că lucrul ăsta, în practică, cel mai probabil, nu se poate întâmpla exact așa. Și o să ne trezim cu noua structură creată fie în prag de alegeri, fie funcțională după alegeri. Și atunci, riscurile legate de soarta acestor dosare, care sunt acum în examinare, ce se va întâmpla cu ele în procesul de tranziție? Vor fi efectiv, cel mai probabil, suspendate. Și asta este o întrebare destul de pertinentă.”
Expertul WatchDog, Andrei Curăraru, s-a arătat sceptic și constată că „termenele sunt foarte restrânse” și depinde cât vor dura consultările publice și cum se va modifica proiectul inițial. „Nu cred că birocrațiile legate de Comisia de la Veneția sau de Consiliul Europei reușesc să vină cu comentarii. Cel mai probabil, vor veni post-factum și vor fi critice, fiindcă este o reformă care se face în interiorul altei reforme, nu prea este o logică de coordonare între cele două reforme, dar înțeleg că este o măsură anticriză. Vedem o problemă foarte mare în sistemul de justiție”.
Expertul atenționează despre riscul fuziunii instituțiilor într-un an electoral, cu mari șanse de corupere a alegătorilor: „Ne permitem cu mari riscuri de corupție electorală să organizăm alegerile? Este o întrebare pe care trebuie să și-o asume Parlamentul, ca instituție de reprezentare supremă. Este clar că avem o disfuncționalitate mare în justiție, care nu a permis, în perioada dintre două cicluri electorale, să avem niște rezultate care să fie relativ satisfăcătoare, și asta este o problemă enormă. (…) Atunci când trimiți 118 dosare de corupție în Republica Moldova pe an în instanță, e foarte puțin. Cifrele nu mint și arată faptul că procurori nu sunt suficienți. Poate o structură mai largă, împreună cu PCCOCS, să dea rezultate mai bune. Să vedem care va fi efectul acestei legi, dar ea trebuie implementată într-un termen foarte scurt, mai ales dacă se dorește un impact real asupra procesului electoral din 2025”, mai susține Curăraru.
De menționat că Proiectul de lege privind comasarea Procuraturii Anticorupție și a Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și crearea noii structuri PACCO a fost prezentat Biroului Permanent al Parlamentului, o inițiativă care a stârnit dezbateri intense atât în spațiul public, cât și în rândul instituțiilor de drept. Cu o oră mai devreme, Veronica Dragalin a anunțat că demisionează din funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție, criticând proiectul de lege privind reorganizarea procuraturilor specializate pe care l-a calificat „un atac asupra sistemului de justiție”. Potrivit Centrului de Resurse Juridice din Moldova, după plecarea Veronicăi Dragalin de la șefia PA, urmează ca procurorul general să desemneze un interimar aprobat de Consiliul Superior al Procurorilor, interimat care va fi asigurat până când în funcție va fi numit prin concurs un nou șef.