Regional

Investiții europene la Crihana Veche: Mai multe locuri de muncă vor fi deschise pentru săteni

În contextul deficitului de locuri de muncă în mediul rural, autoritățile locale caută soluții pentru a stimula dezvoltarea economică. Recent, în satul Crihana Veche, raionul Cahul, a fost inaugurat Centrul de Dezvoltare a Afacerilor, menit să atragă investitori și să creeze noi oportunități de angajare atât pentru localnici, cât și pentru locuitorii din satele învecinate.

Centrul de dezvoltare al Afacerilor are trei niveluri, fiecare etaj destinat pentru o companie. Autoritățile speră să genereze aproximativ 100 de locuri de muncă pentru locuitorii satului.

„Crihana Veche se confruntă cu probleme demografice, cum se contruntă și alte localități. De aceea sperăm că prin atragerea acestor rezidenți, acestor agenți economici care vor crea și locuri de muncă, în acest mod vrem să atragem oamenii de peste hotare și chiar și să vină și din localitățile vecine”, a menționat Igor Miclauș, primarul localității.

Primul beneficiar al centrului s-a instalat deja la parterul clădirii. Este vorba de o rețea de magazine din România, care a angajat șapte oameni.

„Pentru Crihana Veche am optat în primul rând în acest moment ca urmare a existenței acestei clădiri. Cum am spus și mai devreme, unul dintre criteriile principale pentru care alegem o locație în detrimentul alteia este viteza cu care putem deschide și dacă avem deja o locație care poate să ne ofere puterea instalată de care avem nevoie, localizarea geografică de care avem nevoie”, a explicat Filip Popescu, manager de proiect al lanțului de magazine.

Sătenii salută această inițiativă, deoarece în localitate este o criză acută a locurilor de muncă.

„O idee foarte bună, pentru că e în sat și e convenabil pentru lume. Personal, eu sunt în căutare de loc de muncă”;

„Pleacă tineretul pentru că nu au de lucru aici deocamdată”;

Renovarea clădirii, reabilitarea infrastructurii de apă și canalizare, construcția unei căi de acces către drumul național, dar și amenajarea unei parcări și instalarea unui sistem eficient de iluminat au costat 600 de mii de euro. Mai mult de jumătate din această sumă a fost obținută prin proiectul „EU4Moldova: Regiuni-cheie".

„,,EU4Moldova: Regiuni-cheie” este un program complex care asistă două regiuni din Moldova, Cahul și Ungheni, care contribuie la dezvoltarea social-economică a acestor regiuni. Dezvoltarea regiunilor contează foarte mult. Grație Uniunii Europene aceste resurse nu sunt direcționate doar într-o singură localitate sau un spațiu anume, dar se dorește ca regiunile din Moldova să se dezvolte armonios, astfel încât oamenii să aibă oportunități de angajare”, a declarat Alexandru Plevan, manager de program.

În ultimii cinci ani, proiectul finanțat de UE, PNUD și UNICEF a oferit raionului Cahul 10 milioane de euro, bani utilizați pentru dezvoltarea mai multor inițiative sociale și economice.

Maria Brînca

Maria Brînca

Autor

Citește mai mult