Cultură

Scriitorul Vladimir Beșleagă a încetat din viață

Scriitorul Vladimir Beșleagă a încetat din viață marți, 25 februarie, la vârsta de 93 de ani. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de Muzeul Național al Literaturii Române. Potrivit Președinției, ziua funeraliilor va fi declarată zi de doliu național în Republica Moldova.

„Vă anunțăm cu tristețe că azi, 25 februarie 2025, la ora 16:00, a trecut la Domnul scriitorul Vladimir Beșleagă. Dumnezeu să-l ierte! Lumină lină, maestre Vladimir Beșleagă!”, se menționează în postare.

Președinția a specificat că, pentru a-i aduce un omagiu marelui scriitor Vladimir Beșleagă, ziua funeraliilor va fi declarată zi de doliu național în țară. În această zi, drapelele de stat vor fi coborâte în bernă, iar instituțiile publice și cetățenii sunt îndemnați să păstreze un moment de reculegere în memoria scriitorului care a marcat cultura și identitatea noastră națională.

Omul și scriitorul Vladimir Beșleagă ne-a părăsit, dar ne-a lăsat ceva extrem de prețios. Ne-a lăsat o moștenire literară bogată, în care găsim pecetluite frământările poporului nostru și zbuciumul Istoriei și trăirilor noastre. Ne-a lăsat multă căldură și bunătate, o înțelepciune blândă, care ne povățuia să iubim acest neam de la mic la mare”, a menționat președinta Maia Sandu.

Vom continua să învățăm din scrierile sale, a subliniat premierul Dorin Recean: „Cu fiecare cuvânt, scriitorul Vladimir Beșleagă ne-a învățat să luptăm - pentru democrație, pentru libertate și adevăr – să luptăm cu curaj, în ciuda tuturor provocărilor și manipulărilor. Gândurile noastre sunt alături de familie și cei apropiați. Vom păstra vie amintirea sa și vom continua să învățăm din scrierile sale”.

Zbor lin, maestre. Cu durere am aflat de moartea scriitorului Vladimir Beșleaga - patriarhul literaturii noastre, un om care, atât în carieră, cât și în viață, a dat dovadă de curaj, generozitate și simplitate. Vă mulțumim pentru lecțiile oferite, pentru că ați fost un model și sursă de inspirație. Sincere condoleanțe familiei și tuturor celor care l-au cunoscut și admirat”, a scris pe pagina de Facebook, președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Beșleagă a avut un destin mai complicat decât colegii săi basarabeni, fiindcă el a participat în anii 50 când era student, când se ducea lupta între scriitorii basarabeni și scriitorii transnistreni pentru limba română. Ne va lipsi, pentru că la vârsta lui era un om foarte activ, participa la toate evenimentele literare, voia să facă o istorie a Uniunii Scriitorilor, a literaturii române din Basarabia, a lăsat foarte multe jurnale”, a spus scriitorul Gheorghe Erizanu.

Prin romanele sale, acesta a apărat demnitatea limbii și literaturii noastre, susține Gheorghe Erizanu: „A fost unul din cei patru magnifici care în 1966 au salvat limba română și onoarea literaturii române cu cele patru romane, vorbim de Ion Druță, Vasile Vasilache, Aureliu Busuioc și unicul roman „Zbor frânt”, care a apărut la Editura Didactică”.

Vladimir Beșleagă este considerat unul dintre cei mai mari prozatori basarabeni ai secolului XX, a marcat literatura, dar și istoria, a luptat pentru limba română, fiind un aprig luptător pentru adevăr și valorile naționale. Acesta a fost un renumit eseist, jurnalist, scriitor și traducător din Republica Moldova.

În anul 1956 a debutat editorial cu volumul de proză pentru copii „Zbânțuilă”. Au urmat de cărțile „Vacanța mea”, „La fântâna Leahului”, „Vrei să zbori la Lună?”, și romanul psihologic „Zbor frânt” editat în anul 1966, care îi aduce notorietate. Cărțile sale sunt traduse în mai multe limbi, iar pe parcursul anilor a fost o prezență activă la evenimentele culturale.

Manuscrisele mai multor romane ale sale se păstrează în fondurile Muzeului Literaturii Române „Mihail Kogălniceanu”.

Vladimir Beșleagă a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova între anii 1990-1994. A fost decorat cu titlul de „Scriitor al Poporului”.

Scriitorul s-a născut pe 25 iulie 1931, în localitatea Mălăiești din raionul Grigoriopol.

CITEȘTE ȘI:

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult