11 localități din raionul Hîncești vor fi conectate la rețeaua de apeduct
Autoritățile au identificat o soluție pentru a debloca lucrările de construcție a apeductului ce ar trebui să asigure cu apă potabilă 11 localități din raionul Hîncești, situate în lunca Prutului. Proiectul, care de mai bine de 14 ani nu a putut fi finalizat, va fi realizat până la sfârșitul anului, a anunțat astăzi ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, în timpul vizitei sale în acest raion.

Peste 15 mii de locuitori din satele Obileni, Cotul Morii, Leușeni, Sărăteni, Nemțeni, Cățăleni, Ivanovca, Onești, Costești, Strîmbeni și Bujor vor avea acces la apă potabilă și condiții de viață mai bune, dă asigurări ministrul Mediului. Oficialul a precizat că a fost identificată o soluție pentru a finaliza construcția sistemului de alimentare cu apă potabilă începută cu mai mult de un deceniu în urmă.
„Acest proiect s-a început în 2014, este un proiect cu barbă, cum îi spunem noi. L-am început a face prin Fondul Național de Mediu, Apele Moldovei și după mai multe discuții am înțeles că cel mai corect și cel mai rapid este ca acest proiect să-l finalizeze tot Apele Moldovei”, a declarat Sergiu Lazarencu.
Potrivit Ministerului Mediului, investițiile în acest proiect realizate până în prezent depășesc 73 de milioane de lei, însă pentru punerea în funcțiune a acestuia sunt necesare încă 17 milioane de lei. Deputata Valentina Manic a precizat că va înainta un amendament de rectificare a bugetului de stat, pentru a obține investițiile necesare în acest proiect.
Și președintele raionului Hîncești, Iurii Levinschi, susține că acest apeduct este așteptat de locuitorii din cele 11 localități.
„Pe parcursul unui anul întreg am căutat soluții cum să identificăm, ca să terminăm, să finalizăm acest apeduct, toate aceste localități care într-adevăr au o mare necesitate de apă în zona dată. Proiectul acesta leagă de alt proiect care noi anul acesta la fel îl finalizăm, rețele interne, unde în 90% sunt finalizate lucrările la proiectul cu rețele interne, prin ADR centru, și pentru ca oameni într-adevăr să beneficieze de apă la robinet, este necesar să finalizăm și acest proiect”, a spus Iurii Levinschi.
Precizăm că, în anul 2011, premierul de atunci, Vlad Filat, a anunțat proiectul de asigurare cu apă potabilă și canalizare a 11 localități, inclusiv Cotul Morii, construit după inundații. Aproximativ 14 ani mai târziu și 80 de milioane de lei investiți, localnicii se aprovizionează cu apă tot din fântâni. Proiectul a fost elaborat atunci de Consiliul Raional Hîncești, dar din cauză că legislația nu permitea autorităților locale să aplice la mai multe proiecte, iar unul exista deja în derulare, construcția apeductului a fost preluată de o instituție subordonată Agenției Apele Moldovei. Doi ani a durat doar procedura de achiziție și contractarea agentului economic, după care au început lucrările. În doi ani s-a reușit doar construcția stațiilor de pompare și a conductei magistrale care unește cele 11 localități. Proiectul trebuia încheiat în 2016, însă din lipsă de finanțare și a altor probleme construcția așa și nu a mai fost finalizată.