Social

Revista presei // Majorarea tarifelor în regiunea transnistreană; Ziua funeraliilor lui Vladimir Beșleagă - zi de doliu național

Presa din RM abordează majorările de tarife pentru servicii comunale, care ar urma să intre în vigoare în regiunea transnistreană de la 1 martie. Publicațiile naționale atrag atenția cetățenilor asupra noilor cazuri de înșelăciune prin metoda „ruda implicată în accident”. Tot din presă aflăm că în RM va fi instituită zi de doliu național, în legătură cu trecerea în veșnicie a marelui scriitor, Vladimir Beșleagă.

Portalul Bani.md scrie despre Falimentul Transnistriei, în condițiile în care salariile bugetarilor sunt plătite din ultimele rezerve. Publicația îl citează pe liderul regiunii separatiste transnistrene, Vadim Krasnoselski, care a propus utilizarea soldurilor rămase în fondurile speciale și în bugetele locale de anul trecut pentru a asigura plata salariilor angajaților din sectorul public. Potrivit lui Krasnoselski, dificultățile economice majore prin care trece regiunea ar fi cauzate de blocajele impuse de Chișinău și de criza energetică globală, scrie bani.md.

Ziarul de Gardă notează că de la 1 martie în regiunea transnistreană vor fi majorate toate tarifele, și că, potrivit autorităților neconstituționale de la Tiraspol, creșterea prețurilor va avea loc „într-un mod moderat, ținând cont de nivelul de venit al cetățenilor”. „Cetățenii vor plăti dublu pentru electricitate, gaz, apă și încălzire, în timp ce regimul se îmbogățește pe seama gazului rusesc primit prin scheme obscure”, consideră expertul WatchDog.md, Andrei Curăraru, citat de ZdG. „Între timp, regimul primește în continuare gaz rusesc prin scheme netransparente fără intenție serioasă de a-l plăti”, consideră analistul. Andrei Curăraru amintește în context că „UE a oferit ca alternativă 60 de milioane de euro sub formă de grant, care tot presupunea creșteri tarifare, dar cu condiționalități, printre care s-ar fi regăsit cu siguranță și creșteri salarale. Însă Tiraspolul a refuzat. Preferă să joace cartea «creditului rusesc», fără să spună în ce condiții, cu ce dobândă și cine îl va plăti în final”, susține expertul.

Și TV 8, face trimitere la comentariul expertului în securitate, Andrei Curăraru, subliniind că deși„Motivul oficial invocat pentru majorarea tarifelor în stânga Nistrului este „Ajustarea la realitățile economice”, Tiraspolul ar încerca să acopere o gaură bugetară de 200 de milioane de euro după oprirea exportului de electricitate către malul drept”.

Și expertul în energetică Eugen Muravschi, citat de Moldova 1, consideră că majorarea tarifelor la energie ar urma să acopere golul bugetar al regiunii. „Probabil, această majorare vine din faptul că ei nu mai vând electricitate către malul drept, ceea ce lasă un gol mare în buget. Gazul consumat nu este plătit de regim, ci de o companie din Dubai, printr-un împrumut care ar fi oferit de Federația Rusă. Chiar dacă majorarea este mică față de prețul real de piață, scopul e să acopere deficitul. Iar Refuzul ajutorului european ar putea avea legătură cu condițiile privind drepturile omului, pe care regimul autoritar de la Tiraspol nu vrea să le respecte”, a explicat Eugen Muravschi, citat de Moldova 1.

IPN transmite că activistul civic și economistul Nicolai Malîșev a fost atacat la Tiraspol, de persoane necunoscute. El a fost bătut și lovit cu o butelie din sticlă în scara blocului unde locuiește. Deși a fost spitalizat cu răni grave, a fost rapid externat, fără să fi fost supus unui examen medical complet. Însuși Nicolai Malîșev explică atacul ca pe o răfuială pentru criticile sale la adresa structurilor care controlează regiunea transnistreană, precizează IPN.

Între timp, mai multe publicații semnalează că schema de înșelăciune prin metoda „ruda implicată în accident” lasă noi victime, mai ales în rândul persoanelor în vărstă. NewsMaker scrie că trei tineri, cu vârste de 19, 20 și 21 de ani, au fost plasați în arest preventiv, fiind suspectați că ar fi reușit să obțină ilegal suma totală de 300.000 de lei, după ce au contactat telefonic patru femei în vârstă, între 75 și 77 de ani. Escrocii le-au indus în eroare, pretinzând că o persoană apropiată ar fi fost implicată într-un accident rutier grav. O parte din bani, 7.000 de dolari și respectiv 19.000 de lei, au fost recuperați de polițiști și vor fi restituiți victimelor, precizează NewsMaker.

Publicațiile naționale transmit că în RM va fi decretată zi de doliu național în legătură cu trecerea în neființă a scriitorului Vladimir Beșleagă. „Unul dintre cei patru magnifici ai literaturii române din Basarabia care au salvat limba română și onoarea literaturii române”, s-a stins din viață pe 25 februarie, scrie Radio Chișinău. Pe site-ul postului de radio găsim câteva din declarațiile scriitorului despre sensul vieții, moarte și dragoste, desprinse din interviul înregistrat de Ina Guțu, cu maestrul Vladimir Beșleagă, în martie 2024, și difuzat în cadrul emisiunii „Maluri de Prut”: „Toate cărțile mele din durere s-au născut.” „Cred că moartea se teme de mine, pentru că în viața mea am murit de trei ori.” „Ce-i cu lumea asta? Războaie, războaie, războaie… Secolul trecut, două războaie care au măcinat milioane de vieți. Și acum, alt război alături de noi. Ce-i cu lumea asta? Nu învață minte. Am trăit prea mult și văd mizeriile care se întâmplă acum... Aș vrea ca lumea să se împace o dată pentru totdeauna, să nu se iște războaie, pentru că războaiele sunt o barbarie.”

Debutul său literar s-a produs în anii ’60, iar romanul „Zbor frânt” (1966) a marcat o cotitură în literatura postbelică basarabeană, impunându-l drept o voce distinctă, preocupată de sensul existenței umane, de confruntările etice și frământările conștiinței, notează agenția Moldpres.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult