Șase universități publice vor primi 17 milioane de lei pentru renovarea unor blocuri de studii și cămine

Instituțiile publice de învățământ superior vor beneficia de finanțare complementară în valoare de aproximativ 17 milioane de lei din partea Ministerului Educației și Cercetării (MEC). Resursele vor fi utilizate pentru renovări și modernizări ale blocurilor de studii, căminelor, dar și pentru alte proiecte de infrastructură.
Proiectele care vor fi finanțate de MEC au fost selectate în bază de concurs. Vor beneficia de finanțare complementară șase instituții - Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Universitatea de Stat din Comrat, se arată într-un comunicat al ministerului de resort.
Astfel, Universitatea de Stat din Moldova va beneficia de finanțare în valoare de 3,36 milioane de lei pentru reparația Căminului nr. 19, precum și pentru renovarea vestiarelor bazinului de înot de pe strada 31 august 1989 din mun. Chișinău.
Universitatea Tehnică a Moldovei va beneficia de finanțare în mărime de 4,1 milioane de lei pentru lucrări de renovare și dotare a sălilor de studii din blocul nr. 19, unde este amplasată Facultatea de Medicină Veterinară.
Academia de Studii Economice din Moldova va obține finanțare în valoare de 3,0 milioane de lei pentru instalarea unui sistem fotovoltaic pe acoperișul blocurilor sale de studii, precum și pentru finalizarea lucrărilor de termoizolare și renovare a balcoanelor Căminului nr. 4 de pe strada Florilor 4/2.
Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” va beneficia de finanțare în mărime de 3,9 milioane de lei pentru reconstrucția parterului din blocul de studii nr. 2 și asigurarea tehnologică la programele de studii „Animație” și „Designul jocurilor”.
Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți va primi finanțare de 1,5 milioane de lei pentru achiziționarea și instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice de 100 KW pentru Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic „Nortek”.
Iar Universitatea de Stat din Comrat va obține finanțare de un milion de lei pentru înlocuirea sistemului de încălzire, alimentare cu apă și canalizare în căminul studențesc.
Suplimentar, în anul curent, vor fi alocate două milioane de lei din finanțarea complementară pentru proiecte studențești, având drept scop susținerea activităților extracurriculare și promovarea spiritului civic în rândul studenților.
Amintim că Ministerul Educației și Cercetării a lansat recent campania „Învață în Moldova” care are scopul de a încuraja cât mai mulți absolvenți de liceu să aleagă o universitate din Republica Moldova.
CITEȘTE ȘI:
- Universitățile din Republica Moldova vor putea organiza studii de la distanță: ce spun studenții și profesorii
- Învățământ la distanță și cu frecvență redusă în cazul studiilor de licență și masterat. Ce prevede noul regulament
- Proiect din bani europeni: Blocuri de spitale și cămine studențești vor fi eficientizate energetic
- Tezele universitare vor fi verificate printr-un sistem anti-plagiat administrat de Ministerul Educației. Ce spun rectorii
- Liceenii absolvenți au ocazia în vacanță să cunoască universitățile din Chișinău