Externe

Revista presei internaționale // Trump neagă că l-ar fi numit pe Zelenski „dictator”; Kârgâzstanul face schimb de teritorii disputate cu Tadjikistanul

Publicațiile internaționale își focalizează atenția asupra rezultatelor vizitei efectuate joi în SUA de premierul britanic Keir Starmer, care și-ar fi propus să reducă tensiunile înainte de întâlnirea programată pentru vineri, între președinții SUA și Ucrainei. Donald Trump și Volodimir Zelenski ar urma să semneze azi la Washington un acord care oferă companiilor americane acces la resursele de minerale rare din Ucraina. Din presă mai aflăm că Statele Unite admit posibilitatea unei colaborări pentru dezvoltarea resurselor minerale nu doar cu Ucraina, ci și cu Rusia.

BBC relatează că premierul Marii Britanii, Keir Starmer, s-a întâlnit aseară la Casa Albă cu președintele american Donald Trump, a cărui administrație tinde să încheie acorduri separate cu Rusia, fără a ține cont de interesele aliaților europeni sau ale Ucrainei. Potrivit BBC, Starmer a dorit să joace rolul de „punte de legătură” între SUA și aliații europeni, subliniind necesitatea unui acord de pace pe care Rusia să nu-l poată încălca. Țările europene, inclusiv Marea Britanie, spun că nu au încredere în Putin și nu sunt pregătite să se bazeze pe promisiunile acestuia de a respecta orice posibil acord de pace, remarcă serviciul britanic de știri. Pentru a împiedica Rusia să încalce încetarea focului, o serie de țări europene, în special Marea Britanie și Franța, sunt gata să trimită militari în Ucraina pentru a o ajuta în cazul unui nou atac rusesc, scrie BBC. Trump și-a exprimat de mai multe ori sprijinul pentru această idee, dar a refuzat să ofere garanții din partea SUA, amintesc jurnaliștii britanici. Aseară la conferința de presă cu premierul Regatului Unit, Trump a repetat că îl așteaptă azi în vizită pe președintele ucrainean Volodmir Zelenski pentru a semna un acord de exploatare a mineralelor ucrainene. Potrivit președintelui Statelor Unite, Rusia nu ar îndrăzni să-și reia atacurile după un eventual armistițiu dacă pe teritoriul ucrainean controlat de Kiev vor lucra companii americane, notează BBC. Întrebat de corespondentul BBC dacă îl mai consideră pe Zelenski un dictator precum a scris anterior pe rețeaua sa socială, Trump s-a arătat uimit că a afirmat așa ceva.

Președintele SUA, Donald Trump, a adoptat o poziție mai favorabilă Ucrainei în timpul întâlnirii cu premierul britanic Keir Starmer, dar nu a promis garanții de securitate pentru Kiev, așa cum doresc aliații europeni, scrie The Wall Street Journal. Potrivit ziarului, Starmer a încercat să implice Statele Unite într-o misiune de menținere a păcii în Ucraina, dar Trump a spus că va lua în considerare astfel de opțiuni doar după ce va fi semnat un acord de încetare a focului între Moscova și Kiev. Trump a menționat, citat de aceeași publicație, că regretă comentariile pe care le făcuse anterior la adresa președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, promițând să ajute Ucraina să recupereze cât mai multe teritorii. Premierul britanic Keir Starmer a reușit să îmbunătățească relațiile dintre Washington și capitalele europene, subliniind că nu există un conflict real între cele două părți, scrie The Wall Street Journal. Publicația notează că Starmer a redus în acest fel tensiunile înainte de întâlnirea lui Trump cu Zelenski, cei doi președinți urmând să semneze azi la Washington un acord care oferă companiilor americane acces la resursele de minerale rare din Ucraina, chiar dacă nu există promisiuni clare de finanțare a Kievului în viitor, conchide The Wall Street Journal.

Turcia se numără printre țările care ar putea trimite trupe în Ucraina pentru a garanta respectarea acordurilor de pace, dacă acestea vor fi semnate, susțin surse diplomatice citate de Bloomberg. Franța și Marea Britanie au exprimat, de asemenea, disponibilitatea de a trimite trupe pentru a asigura securitatea Ucrainei, amintește agenția de presă, precizând că o asemenea inițiativă depinde de sprijinul SUA. Cu toate acestea, Europa întâmpină dificultăți în a aduna suficiente trupe pentru o misiune de acest tip, iar expertiza sugerează că ar fi nevoie de mult mai mult de 100.000 de soldați, scrie Bloomberg.

Vizita pe care o face azi la Washington președintele ucrainean Volodimir Zelenski, putea fi anulată dacă președintele francez Emmanuel Macron nu ar fi intervenit, dezvăluie surse diplomatice citate de canalul francez de televiziune BFM TV. Potrivit acestora, la 26 februarie, Kievul a primit un mesaj de la Casa Albă, în care președintelui ucrainean i se recomanda să refuze călătoria în Statele Unite. După aceea, Zelenski l-a sunat pe Macron, care, la rândul său, l-a contactat pe președintele american Donald Trump și i-a cerut să nu anuleze întâlnirea. Trump a fost în cele din urmă de acord și câteva ore mai târziu a anunțat public că îl va primi pe Zelenski la Casa Albă, mai spun sursele postului francez de televiziune.

Statele Unite admit posibilitatea unei colaborări pentru dezvoltarea resurselor minerale nu doar cu Ucraina, ci și cu Rusia. Asemenea semnale a dat într-un interviu acordat Fox News trimisul special al președintelui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu Stephen Whitcoff. El a afirmat că „resursele minerale din Ucraina sunt destul de mari, dar și în Rusia există resurse semnificative”. Stephen Whitcoff a adăugat că atunci când va fi încheiat un acord de pace, vor exista multe oportunități de cooperare economică între Statele Unite și Rusia. Întrebat dacă acest lucru înseamnă că SUA vor participa la extragerea resurselor minerale din Rusia, Whitcoff a confirmat: „Cred că vor exista multe oportunități pentru colaborare economică între cele două țări. Da.”

Președintele rus Vladimir Putin a denunțat încercările unor țări occidentale de a submina negocierile bilaterale cu SUA, în contextul în care joi a avut loc la Istanbul a doua rundă de discuții ruso-americane, scrie agenția spaniolă de presă EFE. Potrivit acesteia, Putin le-a cerut membrilor personalului superior al Serviciului Federal de Securitate „utilizarea tuturor mijloacelor în mâinile diplomației și serviciilor secrete pentru a combate astfel de încercări”. Putin a lăudat în schimb actuala administrație americană pentru ceea ce a numit „pragmatism și o viziune realistă asupra lucrurilor”, notează EFE. În plus, președintele rus a subliniat citat de aceeași agenție de presă că în mijlocul unei lumi care se schimbă în mod „vertiginos”, primele contacte cu noua administrație americană trezesc „o anumită speranță”.

Kârgâzstanul a anunțat joi că va face un schimb de teritorii disputate cu Tadjikistanul încă de la căderea Uniunii Sovietice, punând capăt unei dispute de zeci de ani între cele două state vecine din Asia Centrală, relatează AFP. Granița dintre cele două țări a fost scena unor ciocniri mortale sporadice de când și-au obținut independența în 1991, cele două părți luptându-se pentru accesul la apă și resurse în regiunea izolată, amintește agenția de presă. Conform acordului, Kârgâzstanul va primi aproximativ 25 de kilometri pătrați de la Tadjikistan în schimbul unor terenuri și a unui acces mai bun la resursele comune de apă, precizează agenția de presă.

Presa internațională descrie modul în care decurge greva angajaților la Aeroportul din Munchen care cer majorări salariale. Greva sindicatului din sectorul public Verdi de joi și vineri a determinat companiile aeriene să anuleze aproximativ 80% din zborurile de acolo, transmite Deutsche Welle. Greva a început la miezul nopții de miercuri spre joi și se va încheia la sfârșitul zilei de vineri, precizează postul german. Verdi solicită îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru lucrătorii din sectorul public din Germania, atât la nivel local, cât și național. Printre revendicări se numără o creștere de 8% a salariilor, precum și trei zile suplimentare de concediu plătit. O nouă rundă de negocieri desfășurată marți s-a încheiat fără niciun rezultat, conchide Deutsche Welle.

Managerii unui teatru din Paris, ocupat de sute de migranți africani fără adăpost, sunt pe cale să abandoneze clădirea din cauza violențelor fără precedent, relatează site-ul tabloidului britanic Daily Mail. Publicația amintește că în decembrie, aproximativ 200 de tineri migranți au ajuns în teatru după ce conducerea le-a oferit bilete gratuite la o conferință „Refugees Welcome in France”. După încheierea evenimentului, oamenii, care provin în principal din fostele colonii vest-africane ale Franței, au refuzat să părăsească locația, subliniază Daily Mail. „În prezent, 446 de persoane locuiesc ilegal în interiorul teatrului, majoritatea pretinzând că sunt minori sub 18 ani care merită locuințe permanente. Autoritățile locale insistă că sunt adulți și că majoritatea erau cunoscuți autorităților și dormeau pe străzi înainte de a intra în teatru. Conducerea teatrului avertizează asupra unei „situații explozive și nedemnă” care se agravează”. În ciuda unui ordin judecătorec de evacuare emis pe 13 februarie, instituția a refuzat să implice poliția, iar situația rămâne tensionată, conchide Daily Mail.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult