Externe

Revista presei internaționale // NATO ar putea înceta să mai existe din cauza divergențelor dintre SUA și aliații europeni privind încheierea războiului ruso-ucrainean

Presa internațională descrie modul în care liderii europeni vor să salveze relația transatlantică cu Statele Unite. Mai multe publicații relatează că Regatul Unit și Franța vor să elaboreze un plan de pace pentru Ucraina, în timp ce divergențele dintre SUA și aliații europeni amenință stabilitatea NATO. În finalul ediției, aflăm cum a fost salvat un canotor lituanian care a traversat Oceanul Pacific pentru a atrage atenția asupra războiului ruso-ucrainean.

Regatul Unit și Franța vor elabora un plan de pace pentru Ucraina, pe care îl vor prezenta ulterior Statelor Unite, a declarat într-un interviu pentru BBC premierul britanic Keir Starmer. El a subliniat că a abordat subiectul duminică la summit-ul liderilor europeni de la Londra cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care părăsise prematur vineri Casa Albă după un schimb de replici dure cu liderul de la Washington Donald Trump și vicepreședintele american JD Vance. În același interviu acordat BBC, premierul britanic a subliniat că pentru un acord de pace durabil, e nevoie de poziția puternică a Ucrainei la negocieri, de garanții europene de securitate cu sprijin american. Starmer a adăugat că Marea Britanie și Franța vor crea o „coaliție a doritorilor” de a oferi garanții de securitate Ucrainei. BBC amintește că Zelenski a refuzat să semneze la Washington un acord care le-ar fi oferit Statelor Unite acces la resursele minerale ale Ucrainei deoarece președintele american Donald Trump a refuzat să ofere în schimb garanțiile de securitate solicitate pentru a descuraja Rusia să-și reia atacurile după încheierea unui armistițiu.

Potrivit planului de pace propus de Franța și Marea Britanie, Moscova și Kievul ar trebui să declare o încetare a focului "în aer și pe mare" timp de o lună și să accepte un moratoriu asupra atacurilor care vizează instalațiile energetice. Aceste dezvăluiri au fost făcute de președintele francez Emmanuel Macron într-un interviu acordat ziarului Le Figaro.

Casa Albă așteaptă ca președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să își ceară public scuze față de președintele SUA, Donald Trump, pentru altercația din Oval Office, scrie Bloomberg. Potrivit unui oficial european citat de agenția de presă, administrația americană a subliniat că acest pas este necesar pentru salvarea relațiilor bilaterale. Trump a declarat că nu va relua dialogul cu Zelenski până când acesta nu va demonstra voință pentru a încheia războiul. Zelenski a refuzat să își ceară scuze, considerând că nu a făcut nimic greșit, dar a confirmat dorința sa de a semna un acord cu SUA, legat de garanțiile de securitate pentru Ucraina, conchide Bloomberg.

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a declarat că este esențial ca țările occidentale să evite un conflict intern pe tema Ucrainei pentru a asigura o pace durabilă, transmite The Guardian. Potrivit publicației, Giorgia Meloni a apreciat discuțiile liderilor europeni purtate duminică la summitul de la Londra despre situația complicată din Ucraina și a subliniat importanța unității între statele occidentale. Meloni l-a lăudat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru abordarea rațională, în ciuda conflictului cu Donald Trump și JD Vance, scrie The Guardian. Premierul italian a menționat citată de aceeași publicație că nu există un plan concret pentru trimiterea de trupe de pace europene în Ucraina, ci doar idei generale ce urmează să fie discutate. Meloni a confirmat că Italie nu intenționează precum Marea Britanie sau Franța, să trimită trupe de pacificare în Ucraina după încheierea unui eventual armistițiu.

Moscova se așteaptă ca discuțiile privind restabilirea relațiilor SUA-Rusia să continue și chiar să se intensifice în următoarele săptămâni, transmite CNN. Potrivit canalului american de televiziune, în prezent se discută în privat despre accelerarea pregătirilor pentru o întâlnire față în față între președinții celor două țări, Donald Trump și Vladimir Putin, remarcă CNN. Prima rundă de discuții între reprezentanții Moscovei și Washingtonului a avut loc pe 18 februarie în Arabia Saudită, amintește CNN precizând că în prezent sunt în curs de desfășurare pregătirile pentru cea de-a doua rundă, care va avea loc, de asemenea, într-una dintre țările din Golful Persic. Moscova se așteaptă ca, pe fondul relațiilor tensionate ale președintelui american Donald Trump cu liderul ucrainean Volodymyr Zelensky, discuțiile dificile privind încetarea războiului ruso-ucrainean să treacă în plan secund față de discuțiile privind acordurile economice dintre SUA și Rusia, subliniază CNN.

NATO ar putea înceta să mai existe din cauza divergențelor între SUA și aliații europeni privind încheierea războiului ruso-ucrainean. E semnalul de alarmă transmis de fostul comandant al forțelor NATO în Europa, amiralul James Stavridis într-un interviu acordat pentru CNN. Potrivit lui Stavridis, dezacordul major este legat de alegerea între a sprijini Ucraina sau pe președintele rus Putin, ceea ce ar putea duce la un conflict intern în NATO. Stavridis a sugerat că sfârșitul NATO ar putea duce la crearea unei noi alianțe militare europene, având în vedere că SUA nu mai doresc să ajute Ucraina. Europa va trebui să își construiască propriile forțe de apărare independente de NATO, a spus amiralul. Comentariile sale vin în contextul în care liderii europeni discută despre viitorul Ucrainei și al apărării continentului, iar tensiunile din cadrul Alianței cresc din cauza poziției SUA, precizează CNN.

The New York Times scrie că secreterul american al Apărării, Pete Hegset, a ordonat oprirea operațiunilor ofensive cibernetice împotriva Rusiei, ca parte a unui efort mai amplu de a-l implica pe președintele rus Vladimir Putin în negocieri privind Ucraina și relațiile cu Statele Unite. Decizia a fost luată înainte de altercația dintre Donald Trump și Volodimir Zelenski din Biroul Oval, notează ziarul. Deși operațiunile de spionaj în rețelele rusești rămân esențiale, autoritățile subliniază că oprirea operațiunilor militare poate fi necesară pentru a nu sabota negocierile diplomatice, scrie New York Times. Potrivit publicației, Trump speră că Putin va răspunde cu aceeași monedă și va opri „războiul din umbră” împotriva SUA și aliaților lor. În timp ce colaborarea secretă a SUA cu Europa în fața Rusiei se află sub semnul întrebării, Marea Britanie ar putea continua aceste operațiuni, în timp ce SUA se vor concentra asupra relațiilor cu China, comentează New York Times.

AFP informează că un canotor lituanian, pe nume Aurimas Mockus, care traversa singur Oceanul Pacific pentru a atrage atenția asupra războiului ruso-ucrainean, a fost salvat luni în largul Australiei după ce a întâlnit un ciclon tropical. Mockus, care călătorea din California spre Australia, a petrecut trei nopți pe mare, în condiții extrem de dificile, cu valuri de șapte metri și vânturi puternice, înainte de a fi recuperat de o navă a marinei australiene, scrie AFP. Salvatorii au întâmpinat dificultăți din cauza unui ciclon tropical, care va lovi Australia în această săptămână, informează aceeași agenție de presă.

Filmul „Anora ” a fost marele câștigător al celei de-a 97-a gale de decernare a premiilor Oscar, organizată duminică seară la Los Angeles, unde această peliculă regizată de cineastul Sean Baker a câștigat cinci trofee, inclusiv la categoria „cel mai bun lungmetraj ”, informează revista Variety. Potrivit publicației, „Anora”, o tragicomedie ce prezintă povestea unei cenușărese moderne, o dansatoare de striptease din New York, care se căsătorește cu fiul răsfățat al unui oligarh rus, s-a impus și la categoriile „cea mai bună regie” (Sean Baker), „cea mai bună actriță în rol principal” (Mikey Madison), „cel mai bun scenariu original” (Sean Baker) și „cel mai bun montaj” (Sean Baker). Performanța acestei pelicule reprezintă o recunoaștere extraordinară din partea industriei de divertisment americane a unui cineast independent, Sean Baker, care a lucrat în mare parte în afara ei, realizând filme cu buget redus, precum „Tangerine” și „The Florida Project”, scrie Variety.

„Cel mai recent film al lui Sean Baker a fost însă un favorit al criticilor, iar succesul său la Oscar reprezintă un moment de afirmare pentru Neon, distribuitorul independent din spatele „Anora”, care a ghidat anterior și lungmetrajul „Parasite” către o statuetă pentru cel mai bun film în 2020. Cu toate acestea, după ce a câștigat 40 de milioane de dolari la nivel global, „Anora” este, de asemenea, unul dintre câștigătorii cu cele mai mici încasări obținute de „cel mai bun film” din istoria premiilor Oscar. Însă majoritatea filmelor pe care organizatorii Oscarulor le-au premiat în acest an au fost realizate de producători și companii independente. Este un semn al reticenței marilor studiouri hollywoodiene, care își concentrează majoritatea resurselor pe francize, de a produce acest gen de filme pentru spectatori adulți și care domină sezonul premiilor cinematografice”, conchide revista Variety.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult