Maia Sandu, despre suspendarea finanțării externe prin USAID: „Discutăm cu Statele Unite”

Autoritățile de la Chișinău discută cu Statele Unite și alți parteneri internaționali pentru a găsi soluții care să permită implementarea proiectelor de infrastructură energetică afectate de stoparea finanțării externe din partea SUA, anunță președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Șefa statului a menționat proiectele ce țin de construcția liniei de interconexiune de 400 kV între Moldova și România (Strășeni-Gutinaș), dar și de achiziționarea unui sistem de stocare a energiei în baterii.
Pentru toate aceste proiecte continuăm să discutăm cu Statele Unite să vedem dacă putem păstra și dacă nu, e evident că vom discuta cu alți parteneri să vedem cum putem continua aceste proiecte extrem de importante pentru cetățenii Republicii Moldova, ca să putem să asigurăm cetățenii cu energie și ca să putem să reducem costurile cetățenilor pentru energie, sunt proiecte importante și într-o formă sau alta le vom continua.
Sectorul energetic din Republica Moldova resimte efectele stopării finanțării externe din partea Statelor Unite. Patru proiecte, cu o valoare cumulată de peste 200 de milioane de dolari, sunt afectate de suspendarea sprijinului acordat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Ministerul Energiei informează că a solicitat clarificări de la USAID, însă deocamdată nu a primit niciun răspuns oficial.
Potrivit ministerului Energiei, Executivul colaborează cu Uniunea Europeană și alți parteneri internaționali pentru a compensa eventualele întârzieri sau blocaje. Pe 4 februarie 2025, Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană au semnat o Scrisoare de Intenție privind independența energetică, care prevede investiții și reforme pentru îmbunătățirea securității energetice a țării. În prezent, este în elaborare un Plan de Acțiune pe doi ani, care va include măsuri concrete pentru asigurarea continuității proiectelor strategice.
Amintim că, pe 20 ianuarie 2025, președintele Donald Trump a emis un ordin executiv prin care a suspendat, pentru o perioadă de 90 de zile, majoritatea programelor de asistență externă ale Statelor Unite, în vederea reevaluării acestora pentru a se asigura că sunt aliniate cu politica sa externă.
Suspendarea fondurilor americane: Cum este afectată Republica Moldova?
Suspendarea fondurilor americane lasă localități din Republica Moldova cu proiecte neterminate
Ajutoarele americane destinate Republicii Moldova erau în mare parte gestionate prin USAID, care, din 1992, a investit peste 640 de milioane de dolari în țara noastră. Până în 2030, prin USAID Moldova, fondurile americane urmau să sprijine proiecte esențiale, axate pe consolidarea coeziunii sociale, stimularea creșterii economice, promovarea unei guvernări democratice și echitabile, precum și pe întărirea securității energetice și a sistemului de sănătate.