Justiție

PA: Două cauze penale privind finanțarea ilegală a partidelor politice, în faza finală a dezbaterilor

Procuratura Anticorupție (PA) anunță noi evoluții în mai multe dosare penale privind finanțarea ilegală a partidelor politice din Republica Moldova de către un grup criminal organizat, sprijinit și finanțat inclusiv de Federația Rusă. Potrivit Procuraturii Anticorupție , printre inculpați se numără deputații Marina Tauber, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, bașcanul UTA Găgăuzia Evghenia Guțul, un consilier raional, 15 președinți de oficii teritoriale ale fostului Partid Politic Șor și alți suspecți. Aceștia sunt acuzați de acceptarea finanțării ilegale cu scopul de a influența scena politică moldovenească și de a submina suveranitatea țării.

PA anunță că două dintre cauzele penale au ajuns deja în faza finală a dezbaterilor, după ce au fost audiați toți martorii și examinate toate probele în ședințe publice. Cauzele penale s-au bazat pe declarațiile martorilor, interceptări telefonice, înregistrări video și alte probe, evidențiind natura organizată și sistematică a finanțării ilegale.

Potrivit procurorilor, grupul condus de Ilan Șor urmărea să sprijine mai multe partide politice, inclusiv unele care se declară pro-europene, pentru a influența alegerile parlamentare din 2025.

„Din probele examinate în ședințe publice în cadrul acestor cauze penale, este clar că grupul criminal organizat, condus de către Ilan Șor, avea scopul de a susține mai multe partide politice în Republica Moldova, unele în mod deschis și altele din umbră, inclusiv unele proiecte politice care par să fie pro-europene. Interceptări directe cu Ilan Șor și declarațiile martorilor care s-au întâlnit cu dânsul direct, inclusiv Doamna Arina Spătaru, au demonstrat că miza lui Ilan Șor este să ajungă politicieni compromiși în Parlament, ca să acționeze în interesul lui, să-și poată rezolva problemele lui personale cu justiția din Moldova – condamnarea definitivă la 15 ani de închisoare și obligarea de a plăti peste 260 milioane euro în interesul cetățenilor”, notează sursa citată.

În acest context, PA remarcă că acceptarea finanțării ilegale din surse externe nu doar că încalcă legislația Republicii Moldova, dar și afectează direct viața cetățenilor. Când deciziile politice sunt influențate de grupuri criminale sau de interese străine, ele nu mai reflectă voința poporului, ci strategiile celor care încearcă să controleze statul din umbră.

„Dacă astfel de intervenții externe nu sunt aduse la suprafață și oprite, Moldova (și alte țări) riscă să-și slăbească integrarea europeană și să întărească influența Rusiei asupra afacerilor interne” se arată în comunicat.

Procuratura Anticorupție își reafirmă angajamentul de a combate corupția politică și de a proteja integritatea proceselor democratice.

Daniela Savin

Daniela Savin

Autor

Citește mai mult