Externe

Revista presei internaționale // Întâlnirea programată pentru săptămâna viitoare ar putea semnala o vindecare a relațiilor dintre Kiev și Washington

Mai multe publicații străine transmit că înalți oficiali americani și ucraineni urmează să se întâlnească săptămâna viitoare pentru a discuta despre primii pași ai unui acord pentru încheierea războiului ruso-ucrainean. Presa internațională comentează și rezultatele summit-ului extraordinar al Consiliului European desfășurat ieri la Bruxelles. Mai multe publicații descriu principiile fundamentale ale unor eventuale negocieri pentru încheierea războiului ruso-ucrainean asupra cărora s-a convenit la summit-ul liderilor blocului comunitar.

Înalți oficiali americani și ucraineni urmează să se întâlnească săptămâna viitoare pentru a discuta despre primii pași ai unui acord pentru încheierea războiului din Ucraina, după o săptămână de mișcări ale SUA care pun la îndoială sprijinul său pentru țara aflată în război, relatează The New York Times. Atât președintele Trump, cât și președintele Volodimir Zelenski au confirmat întâlnirea, care se așteaptă să aibă loc în Arabia Saudită, precizează publicația americană. Zelenski a spus că la întâlnirea de săptămâna viitoare ucrainenii vor insista asupra unor angajamente din partea Rusiei pentru a testa dacă se poate ajunge în cele din urmă la o pace durabilă. Aceste cereri includ angajamentele Rusiei de a nu ataca sistemul energetic al Ucrainei sau alte infrastructuri civile; un armistițiu pentru rachete, bombe și drone cu rază lungă de acțiune; și excluderea operațiunilor militare în Marea Neagră. „Ucrainenii doresc cu adevărat pace, dar nu cu prețul renunțării la Ucraina”, a spus Zelenski. „Adevărata întrebare pentru orice negocieri este dacă Rusia este capabilă să renunțe la război”.

Administrația Trump consideră că președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a cerut scuze pentru comportamentul său recent , iar oficialii americani de rang înalt sunt pregătiți să se întâlnească cu oficiali ucraineni în Arabia Saudită săptămâna viitoare pentru a pregăti terenul pentru eventuale discuții de pace între Kiev și Moscova, scrie The Wall Street Journal. „Ideea este să obținem un cadru pentru un acord de pace și o încetare inițială a focului”, a declarat joi Steve Witkoff , trimisul special al președintelui Trump. Întâlnirea ar putea semnala o vindecare a relațiilor dintre Kiev și Washington, care l-a acuzat pe Zelenski că nu este recunoscător pentru ajutorul militar al SUA și că nu este pregătit pentru discuții de pace, după o întâlnire controversată la Biroul Oval de săptămâna trecută între Trump, cei mai buni colaboratori ai săi și președintele ucrainean notează publicația. Trump a declarat joi că se așteaptă ca atât Ucraina, cât și Rusia să semneze un acord de pace, deoarece ambele „nu au de ales”, remarcă WSJ.

Rusia nu ia în considerare posibilitatea unor concesii în cadrul unor reglementări de pace în Ucraina, transmite The Moscow Times. Vladimir Putin a afirmat acest lucru în cadrul unei întâlniri cu angajații Fundației Apărătorii Patriei. El a adăugat că Federația Rusă este interesată de un format de pace care să asigure securitatea și dezvoltarea durabilă a țării pe termen lung. „Nu avem nevoie de nimic care aparține altora, dar nici nu vom renunța la nimic din ce este al nostru”, a subliniat Putin.

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene au convenit ieri, la un summit extraordinar organizat la Bruxelles, asupra a cinci principii care ar putea sta la baza unor eventuale negocieri de pace pentru încheierea războiului ruso-ucrainean, transmite Euractiv. Potrivit publicației, primul principiu este că nu pot exista negocieri despre Ucraina fără Ucraina. Al doilea principiu stipulează că orice discuție privind securitatea europeană trebuie să implice Europa. Al treilea principiu e că un armistițiu sau încetarea focului poate avea loc doar ca parte a unui proces care duce la un acord de pace cuprinzător. Al patrulea principiu subliniază necesitatea unor garanții de securitate fiabile pentru Ucraina, pentru a preveni o nouă agresiune rusă. În fine, pacea trebuie să respecte independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, mai scrie Euractiv.

Mai multe state ale Uniunii Europene s-au angajat să ofere Ucrainei un nou sprijin financiar în valoare de 15 miliarde de euro, informează Unian, făcând bilanțul summit-ului Consiliului European care a avut loc ieri la Bruxelles. Potrivit publicației, liderii blocului comunita au cerut Comisiei Europene să lucreze urgent la noi inițiative pentru a răspunde nevoilor militare și de apărare ale Ucrainei. În 2025, UE va oferi Ucrainei 30,6 miliarde de euro, iar contribuțiile din partea țărilor G7, provenite din activele rusești înghețate, vor depăși 18 miliarde de euro, scrie Unian.

Liderii Uniunii Europene au aprobat joi sprijinul militar pentru Ucraina, dar fără acordul premierului ungar Viktor Orbán, remarcă Politico. Publicația amintește că Viktor Orbán, e un admirator deschis al președintelui rus Putin, iar ieri, s-a opus prin veto unui demers la nivelul UE de a înlocui ajutorul militar american, după ce SUA au anunțat luni înghețarea asistenței militare pentru Kiev. Șefa politicii externe a UE Kaja Kallas, declarase înaintea summitului, că liderii blocului comunitar iau în considerare crearea unei „coaliții a voinței, astfel încât o țară să nu poată bloca pe toată lumea” subliniază Politico. O astfel de acțiune ar pune la încercare fundamentele UE, dar ar putea garanta că aceasta este capabilă să prezinte o politică externă coerentă, comentează publicația.

Fostul director al CIA, John Brennan, a declarat într-un interviu acordat ziarului The Times că decizia Statelor Unite de a suspenda schimbul de informații de spionaj cu Ucraina va avea „consecințe devastatoare”. Potrivit lui Brennan, decizia Washingtonului de a întrerupe acest schimb de informații este fără precedent. El a subliniat că nu a văzut niciodată, în aproape 35 de ani de experiență, ca informațiile de spionaj să fie oprite din motive politice pentru a forța un partener, precum Ucraina, să se conformeze cerințelor administrației americane. Dacă această suspendare va continua pe termen lung, aceasta ar putea avea efecte catastrofale pe câmpul de luptă, spune fostul director al CIA în interviul acordat pentru The Times. În urma acestei decizii, Ucraina a început să caute alternative pentru obținerea de informații de la alte surse, cum ar fi Germania, notează publicația.

Unii aliați ai SUA iau în considerare reducerea cantității de informații împărtășite cu Washingtonul ca răspuns la apropierea relațiilor dintre administrația Trump și Rusia, au declarat câțiva diplomați pentru NBC News. Potrivit acestora, aliații cântăresc această mișcare pe fondul preocupărilor referitoare la protejarea agenților străini ale căror identități ar putea fi dezvăluite din greșeală. Fiecare serviciu de informații își tratează cu seriozitate agenții străini, angajându-se să îi țină în siguranță și să le protejeze identitățile, notează NBC News. Orice gest care ar pune în pericol această obligație ar încălca încrederea dintre părți, și asta le-ar putea face pe unele agenții de spionaj să rețină o parte din informațiile pe care le împărtășesc cu Washingtonul, mai spun sursele postului american de televiziune.

Operatorul francez de comunicații prin satelit Eutelsat Communications SA a reluat negocierile cu Uniunea Europeană pentru pentru a înlocui Starlink-ul lui Elon Misk în Ucraina, transmite Bloomberg. Potrivit publicației, aceste discuții au loc pe fondul retragerii treptate a angajamentelor SUA față de Ucraina. Eutelsat intenționează să înlocuiască aproximativ 40.000 de terminale Starlink și deja dispune de mii de terminale în Ucraina, notează Bloomberg. Deși produsele Eutelsat nu sunt la fel de ieftine și mobile ca Starlink, acestea sunt considerate o soluție de alternativă pentru sistemul de comunicare în Ucraina, în contextul în care Starlink joacă un rol esențial în sprijinul militar al țării, conchide Bloomberg.

Partidul „Edinaia Rossia” (Rusia Unită) a dăruit mamelor soldaților căzuți în războiul ruso-ucrainean mașini de tocat carne, titrează The Moscow Times. În orașul Poliarnîe Zori (regiunea Murmansk) s-a desfășurat acțiunea „Flori pentru Mamele Eroilor”, organizată de mișcarea de femei a partidului. În cadrul evenimentului, dedicat zilei de 8 martie, mamelor militarilor uciși în timpul invaziei ruse în Ucraina au fost înmânate flori și mașini de tocat carne, relevă Mediazona, care a atras atenția asupra unei postări a filialei locale a partidului „Edinaia Rossia” pe rețeaua de socializare VKontakte.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult