Social

Revista presei // „R. Moldova trebuie să decidă, nu mai există loc de neutralitate”; Flori vs. drepturi: semnificația zilei 8 Martie

Mai multe instituții de presă abordează pericolele de securitate care există pentru RM în contextul geopolitic actual, analizând și posibile soluții în acest sens. Numeroase publicații au dedicat articole situației femeilor din RM, în contextul zilei internaționale a femeii, marcată pe 8 martie.

Cea mai bună modalitate de a asigura independența, suveranitatea și democrația în R. Moldova este integrarea deplină și cât mai rapidă în Uniunea Europeană, afirmă fostul Ministru al Afacerilor Externe, Nicu Popescu, citat de Radio Chișinău. „Un stat mic precum R. Moldova nu poate rămâne singur în fața riscurilor geopolitice crescânde. Este mult mai sigur și mai stabil să facă parte dintr-o familie de state europene, care oferă protecție și sprijin reciproc”, a precizat fostul diplomat. Nicu Popescu a adus în discuție și recentul avertisment al președintelui francez Emmanuel Macron, care a subliniat implicarea Rusiei în alegerile din R. Moldova. „Aceste riscuri trebuie să fie luate în serios, în special în contextul alegerilor parlamentare viitoare, esențiale pentru drumul european al Moldovei”, a subliniat Nicu Popescu.

R. Moldova trebuie să decidă, nu mai există loc de neutralitate, titrează TVR Moldova, citându-l pe expertul în afaceri europene, Dan Luca. Uniunea Europeană ar putea conveni asupra unui concept de apărare europeană, care să cuprindă state care nu neapărat fac parte din blocul comunitar european, iar acest concept ar putea include și Republica Moldova, a explicat expertul în cadrul emisiunii „Impact Global”. Noul concept de apărare europeană care trece, de fapt, de frontierele Uniunii Europene, este foarte important inclusiv pentru Republica Moldova, țările din Balcani, dar și Ucraina, a subliniat Dan Luca.

În contextul zilei internaționale a femeii, marcată pe 8 martie, mai multe publicații din RM s-au axat pe o serie de articole tematice. Femeile în prim-plan: Parlamentul Republicii Moldova atinge un record de reprezentare feminină și funcții de conducere, titrează Ziarul Național. Potrivit publicației, Parlamentul din actuala legislatură a obținut un record istoric prin prezența a 40 de deputate, ceea ce reprezintă o pondere semnificativă în cadrul legislativ al țării. Prezența femeilor în Biroul permanent depășește 30%, iar în cadrul Secretariatului Parlamentului, aproape 76% dintre funcționari sunt femei. Totodată, Parlamentul a adoptat legi importante pentru protejarea drepturilor femeilor, incluzând schimbări legislative care permit femeilor să primească atât salariu, cât și indemnizație în perioada concediului de maternitate, notează Ziarul Național.

Flori vs. drepturi: semnificația zilei 8 Martie, titrează Ziarul de Gardă. Autorul articolului constată că în R. Moldova, femeile continuă să se confrunte cu multiple dificultăți, spre exemplu în echilibrarea vieții profesionale și personale, fapt care le determină să rămână în afara pieței muncii pentru perioade lungi de timp. Un alt aspect îngrijorător este diferența salarială: femeile câștigând cu până la 15% mai puțin decât bărbații, subliniază ZdG.

Iar Moldova 1 publică un articol în care descrie cotidianul angajatelor cu epoleți de la Penitenciarul 13. În închisorile din întreaga țară, sute de femei își desfășoară activitatea într-un mediu dur, unde disciplina și fermitatea sunt esențiale, observă autorul articolului.

Ce oferă și ce primește în schimb mama unei case de copii de tip familial, răspunde Europa Liberă. Pe site citim istoria unui cuplu care a înlocuit părinții pentru șapte copii rămași singuri, deschizând o casă de copii de tip familial. În municipiul Chișinău sunt doar două case de acest gen și peste 100 de copii abandonați care așteaptă în centre de plasament, relevă autorul articolui.

În fine, mai multe instituții de presă avertizează cetățenii despre riscul arderii vegetației uscate, care poate duce la incendii de proporții. Solicitată de Moldpres, ofițerul de presă al Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a îndemnat oamenii să nu utilizeze focul deschis în procesul de igienizare a gospodăriilor, întrucât aceste acțiuni au un efect nociv asupra mediului înconjurător și pot genera incendii necontrolate. Pompierii avertizează că, în condiții de temperaturi pozitive, de vânt și umiditate redusă, focarele de ardere se răspândesc cu repeziciune pe arii extinse, fiind un pericol pentru terenurile agricole și sectorul locativ”.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult